SDP-ov bračni par Jakovina kupio vilu za 1,6 milijuna kuna, a sad žele na njoj debelo zaraditi

Foto: Index, Slavko Midžor/Pixsell

BIVŠI ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina sa suprugom Sandrom Petrović Jakovina, bivšom zastupnicom i europarlamentarkom, kupio je prošle godine u siječnju staru vilu u Zagrebu. Tržišna vrijednost kupljene vile je 1,6 milijuna kuna, a nalazi se u Filipovićevoj ulici na predjelu Laščine. No, vrlo brzo nakon kupovine, Jakovine su krenuli u prodaju iste nekretnine, a trenutno je prodaju po cijeni od 2,5 milijuna kuna. Razlog? Nemaju više planova živjeti u Zagrebu. No, krenimo redom.

Htjeli su nakon kupovine raditi adaptaciju

Dotrajala vila u Filipovićevoj ulici kupljena je u siječnju 2015. godine još u vrijeme dok je Jakovina bio ministar, a riječ je o nekretnini od 250 kvadratnih metara koja se nalazi na sjajnoj lokaciji. Uz kuću ide 280 kvadrata okućnice.

Nekretnina je u vrlo lošem stanju, a vidljivo je kako u njoj dugo nitko nije živio. Kako nam kaže Petrović Jakovina, koja je u zemljišniku upisana kao vlasnik, u kući nema vode ni struje.

"Da, odlučili smo se na kupovinu nekretnine, s namjerom da je do kraja adaptiramo kako bi bila pogodna za stanovanje. Kuća je kupljena početkom 2015. godine, no u međuvremenu smo, slijedom poznatih događaja, odlučili kako ne želimo živjeti u Zagrebu. Zato je sada i prodajemo", potvrdila je za Index Petrović Jakovina, koja sada živi u Slavonskom Brodu.

Odakle novac za kupovinu i adaptaciju vile?

Valja naglasiti kako je Tihomir Jakovina na vrijeme prijavio svoju novu nekretninu, odnosno nekretninu svoju supruge Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa a nekretnina je unesena u Imovinsku karticu. U njoj stoji kako je tržišna vrijednost nekretnine 1,6 milijuna kuna, te da je kupljena iz primitaka od rada te pozajmicom i prodajom imovine.


Uvidom u imovinske kartice nije vidljivo da su Jakovine imale nekretnine osim onih u Bukovlju pa je nejasno kojom prodajom imovine se došlo do novca za kupnju nekrentine u Maksimiru. Isto tako u imovinskoj kartici nije vidljiv evenutalni kredit za kupovine nekrentine. Tihomir Jakovina podigao je stambeni kredit još 2006. godine i nema drugih obveza. Imovina u Filipovićevoj ulici nije opterećena, što znači da je moguće kupljena gotovinom.

"Sve smo naveli u imovinskoj kartici"

"U imovinskoj kartici moj suprug je naveo sve bitne podatke koji su provjerljivi. Sve što smo imali uložili smo u tu nekretninu", kaže Petrović Jakovina odgovarajući na upit Indexa kako je bračni par imao za nekretninu u Zagrebu.

Sandra Petrović radila je u odvjetničkom uredu kao vježbenica, da bi 2012. godine ušla u Sabor kao zamjenica zastupnice Nade Čavlović Smiljanec. Sandra, tada još Petrović, sredinom 2013. izabrana je u Europarlament, a te godine udala se za ministra poljoprivrede. Njen mandat u europarlamentu trajao je godinu dana, a od 2015. godine radi u jednoj odvjetničkoj kući za plaću od pet tisuća kuna.



"Sjajna prilika" TJ PROM bez prihoda posljednje dvije godine


Tihomir Jakovina od 2009. godine do 2012. obnašao je dužnost načelnika Općine Bukovlje, da bi bio imenovan ministrom poljoprivrede u Vladi Zorana Milanovića. Nakon samo godinu dana otkriveno da je Jakovina u isto vrijeme obnašao dužnost ministra te bio vlasnik i direktor tvrtke TJ-PROM. Proračunu i nekolicini vjerovnika ukupno je dugovao više od 150.000 kuna što je okvalificirano kao sukob interesa. Pod misterioznim okolnostima poljoprivredna apoteka prodana je za cijenu od 400 tisuća kuna. Od tog iznosa podmireni su i svi dugovi tvrtke, a ostatak je Jakovina trebao dobiti u ratama. Govorilo se kako je riječ o popriličnom iznosu za jednu poljoprivrednu apoteku, no Jakovina je to demantirao tvrdeći da je riječ o "sjajnoj kupovini" i "dobroj prilici". Tvrtka s novim vlasnikom, nakon Jakovine, ni u 2014 ni u 2015 nije zabilježila nikakve prihode, a u 2013. godini imali su dobit od svega 22 tisuće kuna. 

Valja naglasiti da je u svibnju 2014. godine Jakovina  prijavio oko milijun kuna svoje i suprugine ušteđevine. U veljači ove godine prijavio je da ušteđevine više nema.

Pročitajte više