SDP-ovac: U nedjelju su iz podruma izvukli Šeksa. Prestrašno što smo čuli

Screenshot: HRT/HTV

HDZ-ovac Nikola Mažar, SDP-ovac Mišel Jakšić, IDS-ovac Dalibor Paus i Katarina Peović iz Radničke fronte gostovali su večeras u Otvorenom. Govorili su o koalicijskim pregovorima, kampanji i nadolazećim parlamentarnim izborima. 

Jakšić: Ne mogu vjerovati što se događa

Jakšić je kazao kako je njegova stranka apsolutno spremna za izbore. "Za izbore smo apsolutno spremni u uvjereni smo da ćemo biti pobjednička lista na parlamentarnim izborima. Ovo sve zajedno što se dogodilo sa strane Ustavnog suda je apsolutno strašno", naveo je.

Nije želio ulaziti u to smije li ili ne predsjednik Milanović biti kandidat. Poručio je kako su suci imali pravo donijeti odluku. 

"Prestrašno je da smo prejudiciranje te odluke imali prilike čuti i slušati u nedjelju kad su iz podruma izvukli Vladimira Šeksa da, kao najveći hrvatski ustavni ekspert i otac hrvatskog pravosuđa, sa svim ovim ljepotama i radostima koje gledamo - kaže kakva bi trebala biti odluka Ustavnog suda", istaknuo je. 

Sporna su mu i upozorenja Ustavnog suda upućena SDP-u. "Ne mogu vjerovati da se to događa. To je katastrofalna poruka", rekao je. 

Mažar: SDP-ovci su bili svjesni da će izgubiti i četvrti put

Mažar smatra da ovakva situacija apsolutno šteti političkoj kulturi i da se SDP-u sprema četvrti poraz na izborima. Prema njemu, SDP-ovci su upravo zbog izglednog poraza odlučili "ići mimo svih pravila".

"Apsolutno da šteti. Ako pogledate okvir, situacija je da je trenutno vodstvo SDP-a u 10 godina tri puta izgubila izbore. Kada smo raspustili Sabor, oni su bili svjesni da će izgubiti i četvrti put i onda su u sprezi predsjednikom Republike odlučili da će ići mimo svih pravila", kazao je. 

Napomenuo je kako je plan SDP-a bio "istući, maknuti suca, nakon toga stvoriti zbrku, poništiti institucije, napraviti kaos i mimo pravila pokušati doći na vlast". "U SDP-u vlada nered, kaos i cirkus. U koaliciji vlada nered, kaos i cirkus. Vezano za njihovog mandatara isto", uvjeren je.

"HDZ sigurno neće sudjelovati u tom ludilu, bezakonju, neredu i cirkusu. Mi prije svega poštujemo pravila, institucije i Ustav", dodao je. Tvrdi da je niz stručnjaka shvatio da se ne brani samo ustavni poredak RH nego i "civilizirano društvo".

"Odmah su se odmakli od ove katastrofalne odluke očajnog Grbina i očajnog SDP-a. Koalicija je spala na dva slova, bračni par Puljak i ovaj što obija automobile", rekao je. 

Peović: To se više ne može nazvati lijevom opcijom

Peović je potvrdila da je njena stranka izbačena iz koalicije zbog pritiska liberalnih stranaka. "Mi smo bili u razgovorima o ulasku u koaliciju. Naša skupština to nije izglasala, ali je bilo ozbiljnih razgovora. Naše izbacivanje iz koalicije, koje je potaknuto ucjenom pet liberalnih stranaka: Reformista, Fokusa, IDS-a, PGS-a i Centra je bilo simptomatično, jer je gotovo kolidiralo s ulaskom Milanovića", navela je.

"To se više ne može nazvati lijevom opcijom, jer je izbačena jedina autentična lijeva komponenta. To je trbuhozborcima kapitala bilo neprihvatljivo. Prvi korak je smjena HDZ-a, a drugi korak je puno teži - to je smjena HDZ-ovskih politika. RF je bila taj zalog da će se to dogoditi", poručila je. 

Kazala je kako članstvo više želi RF za partnere nego liberalne opcije. "Trbuhozborci kapitala i oni koji su tu da sačuvaju status quo su odlučili izbaciti RF. Milanović je bio antiradnički premijer koji je donio Zakon o radu koji nas je doveo na prvo mjesto po nesigurnim ugovorima o radu u Europi. To je potaknulo iseljavanje", ponovila je. 

Paus: Nama je važna promjena

Paus je objasnio kako je nezadovoljstvo članstva IDS-a u Istri utjecalo na odluku da izađu iz razgovora o koaliciji s SDP-om. "Prije svega, mi smo jasno komunicirali da će IDS u VIII. izbornoj jedinici izaći sa svojim koalicijskim partnerima, a to su PGS, Fokus i Reformisti", rekao je. 

Nezadovoljan je što informacija o ulasku predsjednika Milanovića u izbornu utrku nije podijeljena s partnerima. "Razgovori su pokrenuti i nakon toga se nije događalo ništa. U jednom trenutku predsjednik Milanović postaje kandidati SDP-a bez da je to iskomunicirano s potencijalnim koalicijskim partnerima", požalio se. 

"Gospodin Milanović nije dao ostavku na svoju funkciju i to je jedan od razloga zašto smo izašli iz koalicije. Dovedeni smo pred gotov čin, a nismo razgovarali o politikama, smjeru i onome što želimo nakon tog 17. travnja", nastavio je.

Tvrdi kako je njegova stranka jasno komunicirala zašto smatra da ne može doći do nastavka razgovora s SDP-om. "Nama je važna promjena, osvojiti vlast, ali ne pod svaku cijenu", zaključio je.

Pročitajte više