Saucha nije jedini SDP-ovac kojem je Sabor skinuo imunitet, evo tko su ostali

Foto: FaH

JUTROS je na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva Sabora skinut imunitet SDP-ovcu Tomislavu Sauchi. Sumnjiči ga se da je nalagao isplaćivanje akontacije dnevnica iz sredstva državnog proračuna, iako je znao da se radi o stvarno nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

"Na opisani način sebi je pribavio imovinsku korist u iznosu od 540.522,81 kuna i 1.360,00 eura", tvrdi DORH i za Sauchu traži istražni zatvor.

Ali, Saucha nije jedini SDP-ovac kojemu je Sabor skinuo imunitet radi kaznenih postupaka. Tijekom 2014. godine Sabor je isto napravio još petorici SDP-ovih saborskih zastupnica, odnosno zastupnika.

Tako je 25. studenog 2014. Sabor skinuo imunitet SDP-ovcu Mariju Mohariću, načelniku općine Goričan. Protiv njega je odobrio pokretanje i vođenje kaznenog postupka na zahtjev Državnog odvjetništva i USKOK-a. Odluku o skidanju imuniteta Sabor je donio jednoglasno i bez rasprave.

Imunitet skinut jednoj županici

Moharića se sumnjiči za više kaznenih djela, za zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave, poticanje na ta kaznena djela. Inače, Mohariću je i 2012. već bio skinut imunitet kada ga se teretilo zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti i nesavjesnog rada.

Mjesec dana prije njega, točnije 3. listopada 2014. Hrvatski sabor jednoglasno je sa 101 glasom za skinuo imunitet bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel, koja je i sama glasovala za to.


Podsjetimo, DORH, odnosno USKOK 26. rujna je od predsjednika Sabora zatražio davanje odobrenja za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv Lovrić Merzel zbog osnovane sumnje da je počinila više kaznenih djela. Tereti ju se zbog krivotvorenja službene isprave, zlouporabe položaja i ovlasti po nekoliko članaka, primanje mita te pranja novca.

I u svibnju 2014. Sabor je jednoglasno i bez rasprave ukinuo zastupnički imunitet još jednoj SDP-ovki, bivšoj ravnateljici Porezne uprave Nadi Čavlović Smiljanec. Sabor je time odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv Čavlović Smiljanec, koju USKOK tereti za kazneno djelo protiv službene dužnosti trgovanje utjecajem.

Čavlović Smiljanec kazneno je prijavljena u proširenju istrage protiv bivše šefice porezne ispostave u Osijeku, Ružice Kovačević, ranije osumnjičene da je stopiranjem ovrhe nad tvrtkom osječkog poduzetnika Željka Biloša proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna.

Dvoje SDP-ovih gradonačelnika bilo pod istragom

Također, mjesec dana prije, 4. travnja 2014. Hrvatski je sabor još jednom skinuo imunitet SDP-ovu zastupniku i vukovarskom gradonačelniku Željku Sabi i time odobrio pokretanje kaznenog postupka protiv njega.


Odobrenje za pokretanje kaznenog postupa zatražilo je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru putem DORH-a. Sabu se tereti za kazneno djelo protiv imovine pronevjerom i kazneno djelo protiv službene dužnosti poticanjem na zlouporabu položaja ovlasti.

Na teret mu se stavlja da je od srpnja 2005. do rujna 2009. dio prikupljenog novca za boravak vukovarske djece na moru zadržao za sebe. Tereti ga se i da je poticao na zloporabu ovlasti i položaja, na način da je tražio da se u komunalnoj tvrtki u Vukovaru zaposli Srđana Šijakovića, iako je znao da su sva radna mjesta popunjena.

Sabi je Sabor već jednom skinuo imunitet i to za slučaj podmićivanja vukovarskih gradskih vijećnika. To se moralo učiniti ponovno jer se skidanje imuniteta odnosi samo na ono kazneno djelo za koje je traženo odobrenje.

Vozila se u Sabor autom Javne vatrogasne postrojbe

Sabor je u istom mjesecu skinuo imunitet i bivšoj koprivničkoj gradonačelnici SDP-ovoj Vesni Želježnjak. DORH je protiv nje podigao optužnicu da je državni proračun oštetila za 4.940 kuna.

Ona je u siječnju 2017. na Županijskom sudu u Bjelovaru pravomoćno osuđena na osam mjeseci uvjetnog zatvora. Podsjetimo, V. Želježnjak počinila je kazneno djelo prijevare te krivotvorenja službene isprave, a nakon žalbe na presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu, kazna joj je s 11 mjeseci smanjena na osam. Ujedno, nije kriva za prijevaru, već za sitnu prijevaru. Ona se u Sabor vozila Insignijom koprivničke Javne vatrogasne postrojbe, a u obrasce obračuna putnih troškova upisala je da se vozila svojim osobnim automobilom.

Još jedan od slučaja skidanja imuniteta SDP-ovom zastupniku dogodio se 29. siječnja 2010. kada je Zoranu Vinkoviću skinut imunitet jer ga je DORH sumnjičio da je protupravno naplatio putne troškove, odnosno da je kao gradonačelnik Đakova na sjednice Sabora dolazio službenim vozilom, a putne troškove prikazivao kao da dolazi privatnim autom.

Na taj je način, tvrdi DORH, Sabor oštetio za 12.500 kuna.

Pročitajte više