SDP-ovoj listi 25 mandata u Zagrebu, jedan nedostaje da bi mogla samostalno voditi Grad

PO KONAČNIM i neslužbenim rezultatima lokalnih izbora u Zagrebu, u Gradskoj skupštini će od 51 gradskog zastupnika njih 25 biti s liste SDP-HSS-HSU, 9 zastupnika s liste HDZ-DC-HSLS-Demokršćani, 6 zastupnika HSP-a, po četiri s liste HNS-LS i s nezavisne liste Tatjane Holjevac, dok će tri mjesta zauzeti zastupnici s nezavisne liste Borisa Mikšića.

Unatoč vrlo dobrom izbornom rezultatu SDP-ovoj listi nedostaje jedan mandat da bi mogla samostalno voditi Zagreb u sljedećem četverogodišnjem mandatu.

Zamjenik predsjednika zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva Đuro Sessa na konferenciji za novinare u GIP-u je napomenuo da će rezultati izbora postati službeni kad isteknu rokovi za prigovore - u srijedu u 24 sata, te dodao da dosad nije najavljen niti jedan prigovor na izbore za Gradsku skupštinu i vijeća gradskih četvrti koji se od noćas u 24 sata mogu prijaviti u DIP ili GIP.

Sessa je ponovio da su jučerašnji izbori protekli u najboljem redu i pohvalio biračke odbore koji su posao odradili "gotovo savršeno".

Za Gradsku skupštinu su se natjecale 24 kandidacijske liste, a izborni prag je prešlo njih šest. Četiri liste su osvojile manje od dva posto glasova, a njih 14 manje od jedan posto glasova birača.

Na izbore u Zagrebu je od ukupno 710.344 birača glasovao 255.321 birač ili 35,94 posto što je manje nego na lokalnim izborima 2001. kada je glasovalo nešto više od 39 posto birača ili 1997. kada je na izbore izašlo čak 70 posto Zagrepčana. Nevažećih je listića bilo 4.019 ili 1,57 posto.

Od ukupno 51 zastupnika u Gradskoj skupštini će biti 37 muških i 14 ženskih zastupnika, a prosjek godina im je nešto više od 50.

U Skupštinu će ući prvi s lista ili njihovi zamjenici, pa će tako po sadašnjem redosljedu s liste SDP-HSS-HSU u Gradsku skupštinu ući Milan Bandić, Berislav Radić, Dragutin Štiglić, Josip Petrač, Ivo Josipović, Ivo Jelušić, Jelena Pavičić Vukičević, Ljiljana Kuhta Jeličić, Igor Dragovan, Dragutin Šurbek, Mihajlo Zorenić, Petar Kuzele, Neven Mimica, Jasmina Havranek, Slavko Kojić, Vlasta Pavić, Jurica Meić, Ivan Šikić, Mirjana Keleminec, Igor Rađenović, Mirando Mrsić, Ivana Mlinar, Stjepan Stublić, Želimir Broz i Iva Prpić.

S liste HDZ-DC-HSLS-HD to su: Marina Matulović-Dropulić, Andrija Hebrang, Mario Zubović, Davor Šuker, Hrvoje Vojković, Joško Morić, Margareta Mađerić, Katarina Fuček i Asja Bebić.

S liste HSP-a u skupštinu ulaze Miroslav Rožić, Ivan Friščić, Tonči Tadić, Pero Kovačević, Stipo Ćorić i Pero Hrgović.

S liste HNS-LS to će biti Vesna Pusić, Jozo Radoš, Stipe Tojčić i Alenka Košiša Čičin-Šain.

Osim Tatjane Holjevac s njene nezavisne liste u skupštini će biti i Dario Čović, Željko Brebrić i Pavel Kobler, a uz Borisa Mikšića s njegove nezavisne liste u skupštinu ulaze Žarko Delač i Ivica Miočić-Stošić.

Od 17 vijeća gradskih četvrti, u 16 je najviše glasova osvojila lista SDP-HSS-HSU, dok je u Brezovici pobijedio HDZ koji je uglavnom bio na drugom mjestu.

Pročitajte više