SDSS: Kroz državnu vlast riješiti srpske probleme

PREDSJEDNIK Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i novoizabrani zastupnik u Hrvatskom saboru Vojislav Stanimirović izjavio je danas da SDSS "kroz državnu vlast želi riješiti srpske probleme, što je jedino moguće ako stranka ne bude suprotstavljena budućoj vladi bila ona lijeva ili desna".

"Nije riječ o koaliciji ni s lijevom, ni s desnom opcijom, niti o želji Srba da izravno sudjeluju u vlasti, nego o tome da srpski zastupnici trebaju biti u kompatibilnom odnosu s budućom vladom kako bi ona rješavala naše probleme", rekao je Stanimirović na konferenciji za novinstvo u Press centru SDSS-a u Vukovaru.

Komentirajući svoju jučerašnju izjavu beogradskom radiju B92, a koju su prenijeli i hrvatski mediji, Stanimirović je istaknuo kako bi "Srbi ponovno pogriješili ako bi bili u opoziciji bilo kojoj vladi".

U tom slučaju, dodao je Stanimirović, nastavila bi se "srpska agonija jer bi buduća vlast probleme srpske zajednice prebacila na opoziciju, a čime bi oni ostali neriješeni".

Predsjednik SDSS-a jučer je izjavio, uz ostalo, beogradskom radiju B92 kako Vlada premijera Ivice Račana nije pokazala spremnost da učinkovito rješava probleme Srba u Hrvatskoj, te kako postoji mogućnost da zastupnici srpske manjine u novom sazivu Hrvatskog sabora daju potporu HDZ-u. Ocijenio je i da su "dvije suprotstavljene koalicije u Hrvatskoj identične kada su u pitanju srpski interesi, ali da bi potpora Srba u Hrvatskoj HDZ-u imala svoje prednosti".

Stanimirović je najavio da će konačnu odluku kojoj će se političkoj opciji nove vlasti prikloniti SDSS, donijeti Glavni odbor i skupština stranke. Naglasio je da bi bilo pogrešno unaprijed odbacivati bilo koju vladu.

SDSS je na nedjeljnim parlamentarnim izborima dobio tri zastupnička mandata.

(Hina) žd sp

Pročitajte više