Sedam Karlovčana prijavilo se u bolnicu sa simptomima trovanja amonijakom

SEDAM ljudi u ponedjeljak se prijavilo u karlovačku Opću bolnicu radi simptoma poput glavobolje i mučnine, te im je u krvi detektiran amonijak, doznajemo od dežurne liječnice Zrinke Boljkovac.

Prijava još nekolicine pacijenata sa simptomima trovanja amonijakom na području Karlovca posebno zabrinjava tamošnje stanovništvo iz razloga što se njihov sugrađanin, 64-godišnji Zdravko Martinović, još uvijek bori za život nakon što je prije nekoliko dana pao u komu zbog udisanja amonijaka.

"Primljeno je sedmero ljudi, svi su uglavnom imali iste simptome, glavobolju, mučninu i otežano disanje i svi dolaze iz istog područja, karlovačkog Dupca. Svima su pronađeni tragovi amonijaka u krvi." - kazala je u razgovoru za Index Boljkovac, dodavši kako su svi pacijenti u bolnicu došli po preporuci kćeri oboljelog Martinovića.

"Ona se navodno konzultirala s nekim veterinarom, a savjetovala je i susjedima da se prijave u bolnicu radi pretraga. Nakon pregleda, svi su pacijenti pušteni kući." - kaže nam Boljkovac.

Martinović se, podsjećamo, srušio nakon šetnje s rotvajlericom Šeri kraj potoka nedaleko od Karlovačke pivovare, poduzeća u kojem je radio 35 godina.

Obdukcijski nalaz Martinovićevog psa, koji je uginuo, ne pokazuje tipične znakove trovanja, pogotovo zato što nema znakova jakog unutarnjeg krvarenja, ni edema pluća, kazao je ranije za Index glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić, prenoseći nalaz Veterinarskog instituta. Je li se pas zaista otrovao amonijakom bit će poznato nakon analize krvi, unutarnjih organa i sadržaja želudca koja se treba provesti u toksikološkom laboratoriju MUP-a, kazao je Pavić.

Iako je iz Karlovačke pivovare u nedjelju objavljeno da je "stručni interni i eksterni tehnički tim proveo detaljna ispitivanja koja su potvrdila da iz pivovare nije ispušten amonijak ni u kojem obliku", karlovačka inspektorica zaštite okoliša Jadranka Grbinić izjavila je lokalnim TV postajama  da je prije 15 dana iz Karlovačke pivovare prilikom premještanja amonijaka iz jednog postrojenja u drugo, došlo do curenja amonijaka i to najvjerojatnije u kanalizaciju.

B.S.
Foto: Cropress.com

Pročitajte više