Sedam novih slučajeva zaraze na Murteru, ukupno 15

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"PROCJENA epidemiološke službe u Šibeniku za uvođenje karantene u Murteru i Betini pokazala se jako dobra. Rezultati testova pokazali su da je, nastavno na dosadašnjih osam slučajeva, još sedam pozitivnih na koronavirus na otoku Murteru", kazao je jutros šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Naselja Murter i Betina u karanteni su od srijede zbog sumnje u lokalnu transmisiju bolesti. Mjesta su nakon proglašenja karantene dobila dodatni tim Doma zdravlja Šibenik, što je omogućilo bolju dostupnost zdravstvene zaštite općenito te dostupnost pojačanog testiranja na bolest COVID-19.

U Šibensko-kninskoj županiji ukupan broj zaraženih sada je 22, od toga 15 na Murteru. Na Odjelu infektologije trenutno je devet pacijenata i nisu na respiratoru. Devet osoba je u karanteni od kojih je šest državljana Republike Hrvatske i troje stranaca, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije. 

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako je epidemiološka slika u Hrvatskoj još uvijek zadovoljavajuća i optimistična. Trenutno je u Hrvatskoj 635 zaraženih.

"Imamo 49 novih slučajeva. Preminula je još jedna osoba, to je četvrta žrtva od početka epidemije. Testirali smo 4938 bolesnika. Nažalost, preminulih je četvero. Noćas je preminula jedna bolesnica u Puli. Na respiratoru je 19 bolesnika, a otpuštenih i oporavljenih je 45.  Ako to kompariramo s jučerašnjim povećanjem, brojka je manja. Većina novih bolesnika dolazi iz jedne mikrolokacije, gdje smo uveli posebne epidemiološke mjere, stoga očekujemo da će te mjere polučiti da u toj regiji zaraza ne ide tom brzinom dalje", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. 

Pročitajte više