Sedmodnevna incidencija u Krapinsko-zagorskoj dvostruko manja nego prije dva tjedna

Foto: FaH

SEDMODNEVNA incidencija u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja ima 15 novozaraženih, dvostruko je manja nego prije dva tjedna te iznosi 85 pozitivnih na 100.000 stanovnika, istaknuo je u petak načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

Anđelko Ferek Jambrek rekao je na konferenciji za novinare kako brojke padaju unatrag mjesec dana te da je 1. siječnja u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo 200 aktivnih slučajeva zaraze, a danas ih je 87.

"U proteklih tjedan dana imamo 13 posto pozitivnih u broju testiranih, tjedan prije smo imali 15 posto, početkom godine 24 posto, dok smo u 11. mjesecu imali najveću brojku, 48 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih", rekao je Ferek Jambrek, ističući kako takvi podatci ohrabruju.

"Sedmodnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika trenutno je 85, a 11. siječnja imali smo 165"

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana hospitalizirano je 59 pozitivnih na koronavirus, od kojih je osam na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama liječi se 18 pacijenata. U protekla 24 sata umrla je jedna osoba.

U zdravstvenim ustanovama trenutno je pozitivno devet zaposlenika, a 13 ih je u samoizolaciji. U domovima za starije i nemoćne pozitivno je 17 korisnika i sedam djelatnika.

Na području Krapinsko-zagorske županije aktivna su 134 slučaja zaraze, a 752 osobe su u samoizolaciji.

"Sedmodnevna incidencija na 100 tisuća stanovnika trenutno je 85, a 11. siječnja imali smo 165, znači, imamo točno duplo manje", rekao je Ferek Jambrek.

"Ohrabruje što pada broj hospitaliziranih"

Dodao je kako ohrabruje to što broj hospitaliziranih pada. Prvog siječnja na bolničkom liječenju bilo je 106 osoba, 11. siječnja 99, a trenutno ih je 77.

U tri mjeseca na području Krapinsko-zagorske županije umrlo je 280 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega 97 korisnika domova za starije i nemoćne.

"To je brojka među višima u Republici Hrvatskoj, ali mi smo županija koja ima najviše domova za starije i nemoćne u Hrvatskoj - 30", rekao je načelnik krapinsko-zagorskog županijskog Stožera civilne zaštite.

Ravnatelj OB-a Zabok: Manji je pritisak, ali je opseg posla isti

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina dodao je da je manji broj novooboljelih rezultirao i manjim pritiskom na bolnicu iako je opseg posla isti.

"Imamo manji broj bolesnika u covid-odjelu, ali imamo bolesnike koji dolaze na Hitni bolnički prijem i zahtijevaju hospitalizaciju. Ako će se covid smanjivati, povećavat ćemo broj 'čistih' kreveta na Odjelu interne, a smanjivati broj covid-kreveta", rekao je Vančina te dodao da ipak moraju još malo pričekati.

Istaknuo je da su cijepljena 203 zaposlenika bolnice, a više od 250 ih je preboljelo covid.

Gordana Popijač Cesar iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo istaknula je kako je trenutna epidemiološka situacija u Krapinsko-zagorskoj županiji dobra te da ne očekuju velike oscilacije. Dodala je da je dosad cijepljeno 2500 osoba, od kojih je 508 dobilo obje doze cjepiva.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više