Šef američke diplomacije poručuje Turskoj: Odmah odobrite švedski pristup NATO-u

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Antony Blinken pozvao je danas Tursku da odmah finalizira švedski pristup NATO savezu, rekavši da su nordijske zemlje već poduzele značajne korake da udovolje prigovorima Ankare vezanim uz švedsko članstvo. Blinken je također odbacio mogućnost da bi tursko odobrenje švedskog pristupa NATO-u bilo povezano s prodajom američkih borbenih zrakoplova F-16 Turskoj iako je američki predsjednik Biden u ponedjeljak natuknuo da postoji veza.

Blinken se sastao sa švedskim premijerom

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa švedskim premijerom u Lulei, na sjeveru Švedske, Blinken je rekao da će Washington nastaviti raditi na tome da se dovrši švedski pristup savezu do početka NATO summita sredinom srpnja, kad će se sastati čelnici zemalja saveza.

"Vjerujemo da je vrijeme sada i nema razloga da do toga ne dođe. Turska je izrazila važne i opravdane brige, Švedska i Finska pozabavile su se tim brigama. Veselimo se što će ovaj proces biti dovršen u tjednima koji slijede. Nemamo sumnje da do toga može doći, da to treba biti i očekujemo da će biti", rekao je Blinken.

Blinkenovi komentari uslijedili su nekoliko sati nakon što je Turska pozvala Švedsku da procesuira odgovorne za vješanje zastave Kurdistanske radničke stranke, stavljene izvan zakona, na zgradu parlamenta u Stockholmu, na dan izbora na kojima je predsjednik Tayyip Erdogan osvojio još jedan mandat.

Švedski premijer: U stalnom smo kontaktu s našim turskim kolegama

Švedska i Finska podnijele su zahtjeve za NATO članstvom prošle godine, odbacivši dugogodišnju politiku vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zahtjev za članstvom moraju odobriti sve zemlje NATO saveza, a Turska i Mađarska tek bi trebale odobriti švedski zahtjev.

Turska je ratificirala finsko članstvo u NATO savezu krajem ožujka, no i dalje se protivi švedskom pridruživanju uz tvrdnju da Švedska pruža utočište članovima militantnih skupina koje Turska smatra terorističkim. Mađarska također još nije odobrila švedsko članstvo.

"U stalnom smo kontaktu s našim turskim kolegama oko ovog konkretnog pitanja", rekao je švedski premijer Ulf Kristersson. "Imamo memorandum i ispunjavamo ga i posljednji dio toga stupa na snagu 1. lipnja, preksutra, s novim zakonom koji se tiče borbe protiv terorizma. To je važan korak i učinili smo ono što smo rekli našim turskim prijateljima", kazao je Kristersson.

Pročitajte više

 

Pročitajte više