Šef Hanfe o Aferi HNB: Trgovanje povlaštenim informacijama je svugdje zabranjeno

Screenshot: HRT

ŠEF Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman gostovao je u Dnevniku HTV-a gdje je govorio o najavljenom nadzoru u Hrvatskoj narodnoj banci zbog ogromne afere koju su otkrile Index Istrage.

Podsjetimo, Index Istrage otkrile su da su u zadnjih 20 godina šefovi i zaposlenici HNB-a trgovali dionicama i obveznicama banaka koje nadziru. Sve upućuje na to da bi se moglo raditi o kaznenom djelu zloupotrebe povlaštenih informacija, za što zakon previđa kaznu zatvora.

Predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman rekao je Dnevniku HTV-a da je Hanfa s obzirom na Zakon o tržištu kapitala i uredbu EU zadužena za nadzor trgovanja i eventualno korištenje povlaštenih informacija.

"U tom kontekstu, slijedom medijskih napisa i svega što se posljednja dva dana u medijima može pročitati i u izjavama čuti, Hanfa je već jučer pokrenula nadzor i prikuplja informacije vezano za slučaj u kojem je eventualno možda netko od djelatnika HNB-a koristio povlaštenim informacijama u trgovanju dionicama banaka koje nadziru", rekao je.

Tražit će informacije od HNB-a, medija, državnog depozitorija...

Upitan kome će dati rezultate svojeg nadzora Žigman je rekao kako će obaviti nadzor, a tijekom njega će od svih aktera - HNB-a, medija, državnog depozitorija zatražiti relevantne informacije.

"Kada obavimo i utvrdimo je li doista došlo do korištenja povlaštenih informacija, a to je jedan forenzički posao gdje se mora detaljno utvrditi je li ta osoba u trenutku kada je ta osoba kupovala ili prodavala taj vrijednosni papir koristila povlaštenu informaciju", dodao je Žigman.

Što je za Hanfu povlaštena informacija?

"Za nas će povlaštena informacija biti ona informacija koja je bila u trenutku trgovanja nekog od djelatnika HNB-a na raspolaganju i ako je tu informaciju iskoristio za trgovanje, a ona nije bila dostupna svim ostalim ulagateljima na tržištu. Dakle, on je povlašteno koristio tu informaciju", rekao je Žigman.

"Čisto da pojasnim gledateljima, ima jako puno filmova vezanih za insajdersko trgovanje u kojima se to jasno vidi da nigdje u svijetu nije dopušteno insajdersko trgovanje, dakle trgovanje povlaštenim informacijama", dodao je.

Nakon nadzora sve informacije idu u DORH

Dodao je da će, kada se obavi kompletan nadzor i utvrde se činjenice, budući da trgovanje povlaštenim informacijama spada u domenu kaznenog zakona, predati DORH-u koji onda dalje postupa. Na činjenicu da neke stvari ljudima iz HNB-a nisu bile eksplicitno zabranjene, ali nisu li oni već praktički imali povlaštene informacije s obzirom na to da nadziru te banke Žigman je to teško reći i to treba istražiti.

"Niz informacija o bankama su javno dostupne. Banke koje su u ovom slučaju bile na burzi imaju obvezu svaka tri mjeseca izvještavati o svim svojim financijskim podacima, imaju obvezu izvještavati o svim situacijama kada dolazi do nekih bitnih promjena u njihovom poslovanju, recimo da odluče promijeniti upravu ili bilo kakve promjene", ustvrdio je.

"Ako su informacije svima dostupne, onda ne možemo reći da je netko imao povlaštene"

"Onda, naravno, ako su one dostupne svima, tada ne možemo reći da je, ako je netko trgovao i u HNB-u, imao povlaštenu informaciju jer je ona dostupna svima", dodao je Žigman.

Na pitanje jesu li trebali trgovati pa čak i ako im je i zakonski bilo dozvoljeno, Žigman je rekao kako to nije pitanje za Hanfu.

"Nažalost, na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ja samo mogu reći da je u Hanfi vrlo strogo u zakonu koji je donesen 2005. propisano da ni uprava Hanfe ni zaposlenici Hanfe ne smiju trgovati s vrijednosnim papirima društava koje nadziru", rekao je Žigman. 

Žigman je u Hanfu došao izravno iz HNB-a. Upitan može li biti objektivan i kako će mu biti istraživati guvernera koji je bio guverner dok je bio u HNB-u, Žigman je odgovorio kako je on u HNB došao u vrijeme kada je guverner bio pokojni Rohatinski.

"Ako bude potrebno da se izuzmem, ja ću se izuzeti"

"Nadzor provode stručne službe unutar Hanfe koje neovisno rade svoj posao i u tom kontekstu ako će biti potrebno u bilo kojem trenutku da se izuzmem, ja ću se izuzeti. Isto tako treba reći da ovdje Hanfa ne nadzire HNB, nego nadzire eventualno osobe koje su zaposlenici HNB-a i imali povlaštene informacije", rekao je.

Podsjetimo, službena Žigmanova biografija navodi da je bio stipendist HNB-a pa je tako i radnu karijeru počeo kao pripravnik u HNB-ovu sektoru makroekonomskih istraživanja gdje je napredovao do razine voditelja odjela. Žigman je, prema biografiji, 2000. godine obranio magistarski rad na temu "Monetarna politika ciljane inflacije", a kao mentor se navodi - Boris Vujčić.

"Mi ne nadziremo HNB, nego osobe koji se eventualno nalaze na popisu ljudi koji su možda trgovali povlaštenim informacijama. Za sada nema potrebe za mojim izuzećem dok ne dođe do odlučivanja na sjednicama Upravnog vijeća", zaključio je Žigman

Pročitajte više