Šef HEP-a izgubio na sudu. Uskoro kreće rušenje njegove bespravne vile

Foto: Milan Šabić, Igor Kralj/Pixsell

N​a splitskom Upravnom sudu danas je nepravomoćnom presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru.

Predsjednica Upravnog suda u Splitu Nela Mešin za Hinu je, ne otkrivajući identitet, izjavila da je Barbarić na tom sudu pokrenuo postupak kako bi se ocijenila zakonitosti rješenja splitskog područnog ureda građevinske inspekcije Državnog inspektorata RH od 9. lipnja 2023. kojim je investitoru naređeno uklanjanje građevine.

"Nakon provedenog sudskog postupka, danas je održano ročište za objavu presude na kojem ​je odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja za oglašivanje ništavim te za poništenjem rješenja tuženika od 9. lipnja 2023. godine", kazala je sutkinja. Dodala je da je odbijen zahtjev tužitelja za određivanjem odgodnog učinka tužbe u ovom sporu, zahtjev za donošenjem privremene mjere kojom bi se zabranilo izvršavanje rješenja od 9. lipnja 2023. i zahtjev za naknadom troška spora.

"Rok za izradu i otpremu presude je 15 dana od dana objave. Protiv presude je dopuštena žalba Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske koja se može podnijeti 15 dana od dana primitka pisanog otpravka presude", dodala je Mešin. Rušenje vile trebalo bi početi u idućih mjesec dana.

Mjesecima ignorirao kazne za ilegalnu vilu na poljoprivrednom zemljištu. Istražuje ga i DORH

Barbarić je mjesecima ignorirao kazne koje je dobivao od inspektorata zbog vile koju je izgradio u Zastražišću na Hvaru. Izgradio ju je na poljoprivrednom zemljištu. Uz vilu je sazidao i dodanu kućicu te iskopao bazen. 

Barbarić si je osigurao i struju u nelegalnoj vili. Šefa HEP-a zbog svega istražuje i DORH koji ga je ispitao 13. listopada. 

Tvrdio da mu dozvole nisu ni potrebne

Kada se otkrila ilegalna gradnja vile i bazena, šef HEP-a je najprije za medije u pisanoj formi odgovarao da mu dozvole i nisu potrebne jer je samo obnovio staru kuću na poljoprivrednom zemljištu.

Ubrzo ga je demantirao Državni inspektorat koji je ustanovio da je riječ o nelegalnoj građevini. Naloženo mu je da ukloni sve objekte koje je podigao bez papira.

Podsjetimo i da Plenković već dulje odbija smijeniti Barbarića unatoč pritisku javnosti, kako zbog afere s bespravnom gradnjom tako i zbog afere Plin za cent, u kojoj je HEP prodavao viškove plina ispod svake cijene. Viškovi su se, pak, stvarali jer vlada na vrijeme nije promijenila uredbu kojom je naredila da HEP kupuje sav hrvatski plin. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.