Šef IAEA-e: Ruski napad na nuklearni reaktor nije vjerojatan scenarij

Foto: EPA

POČEVŠI od sljedećeg tjedna, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) počet će pomagati Ukrajini u očuvanju sigurnosti nuklearnih postrojenja, uključujući Černobil, izjavio je za CNN glavni ravnatelj IAEA-e Rafael Grossi.

Vraćajući se iz Ukrajine i Rusije, gdje je obišao nuklearne reaktore koji su najbliži ratnoj zoni, Grossi je rekao da se operacije odvijaju na zadovoljavajući način.

Napad na nuklearni reaktor nije vjerojatan scenarij i nuklearna postrojenja nisu ciljana, rekao je Grossi CNN-u.

Grossi je rekao da je prilično zabrinjavajuće što se blizu nuklearnog reaktora dogodilo granatiranje te da je to protivno međunarodnom pravu.

"Mislim da je svima, uključujući i Rusima, to vrlo jasno. A povjerenje ili nepovjerenje je nešto što je, naravno, objektivno. Mi ćemo učiniti sve što je moguće da spriječimo da se tako nešto ponovi", dodao je.

Jesu li ruski vojnici izloženi radijaciji?

U vezi s izvješćima o izloženosti ruskih vojnika zračenju u nuklearnoj elektrani Černobil, Grossi je rekao da je agencija kontaktirala svoje ruske kolege za više informacija.

"Općenito, rekao bih da je razina radijacije oko černobilske lokacije niska. Na početku kada su ruske trupe zauzele mjesto zbog kretanja teških oklopnih vozila koja su se približavala Černobilu tamo je došlo do blagog pomicanja tla i oslobodilo se nešto zračenja te je došlo do blagog povećanja razine", rekao je.

“Vjerojatno se isto dogodilo kada su ista vozila ili slična izlazila pa je u zraku bila prašina koja je sadržavala radijaciju koja se podigla iz tla", dodao je Grossi.

Pročitajte više