Vidović o uvođenju obaveznog vojnog roka: 2007. je 70% djece imalo priziv savjesti

Ilustracija: Ivica Galovic/PIXSELL

Sigurnosne okolnosti su se promijenile u svijetu, kazao je u Dnevniku HTV-a Franko Vidović (Socijaldemokrati), predsjednik saborskog Odbora za obranu, te istaknuo da podupire razgovore o osnovnoj vojnoj obuci, ali da nije zagovornik obveznog vojnog roka jer mu još nitko nije ponudio valjane argumente za to.

Ante Deur (HDZ), potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, vjeruje da će Ministarstvo obrane i Glavni stožer predložiti najbolje u vezi s tom temom.

Vidović: U raspravi treba sudjelovati cijelo društvo

Franko Vidović, saborski zastupnik Socijaldemokrata i predsjednik saborskog Odbora za obranu, izjavio je da podupire razgovore o osnovnoj vojnoj obuci. 

"Sigurnosne okolnosti su se promijenile u svijetu. Nakon agresije Rusije na Ukrajinu, pa nakon događaja na Bliskom istoku očito je da situacija više nije ista. Prema tome, mi moramo razmišljati o tome kako naše mlade generacije na neki način sigurnosno obrazovati, kako riješiti popunu Hrvatske vojske. Svakako je uvjet za to javna rasprava u kojoj treba sudjelovati cijelo društvo. Jer to se tiče i vaše, i moje, i druge djece", rekao je.

"70% djece imalo priziv savjesti"

Na inzistiranje da precizira je li za obvezni vojni rok, Vidović je rekao da ne može decidirano reći ni da ni ne.

"Nisam zagovornik vojnog obaveznog roka", rekao je i dodao da mu još nitko nije ponudio valjane argumente za tako nešto.

"Osim toga, vratimo se u 2007. godinu. Mi smo 2007. godine zamrznuli vojni rok zbog toga što se većina djece pozivala na priziv savjesti", kazao je i podsjetio da ih se zapravo više od 70% tada pozivalo na priziv savjesti.

Deur: Generacije nemaju ni spoznaju što se događa

Ante Deur, saborski zastupnik HDZ-a i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu, kaže da je 2000. godine vojni rok izgubio svoju dinamiku. 

"Došlo je civilno služenje, pa je onda vojni rok zamrznut. (...) Društvo je izgubilo mlade ljude, mi smo generacije izgubili koje se nisu obučile, nemaju ni spoznaju što se događa", rekao je Deur i dodao da su se u vrijeme Domovinskog rata mladi ljudi našli u neznanju, nemoći i nepoznavanju.

Sigurnosna situacija danas je, kaže, vrlo kompleksna, osobito nakon rusko-ukrajinskog rata. Uvjeren je da će se naći kvalitetan način za obuku mladih ljudi.

"Da ne bi oko toga radili veliku buku i da ne bi se stvarala jedna kriva percepcija, moramo to raditi kvalitetno", kazao je, među ostalim.

Vidović: Treba uključiti i djevojke

Ako bi se išlo na obvezni vojni rok, Vidović smatra da bi i djevojke trebale biti obučene za neki vid, kako je rekao, samopomoći i sigurnosti. 

"Ali nisam sklon donositi nikakve odluke 'preko koljena'. Mislim da je dobro da se ova tema sad vrti u javnosti i da je dobro da se o njoj priča. Vidjet ćemo što će iz toga izići. Dakle, nisam a priori protiv vojnog roka. Ali, s druge strane, nisam našao nikoga tko će me uvjeriti da postoje znatne koristi za Oružane snage Republike Hrvatske i za ukupnu sigurnost zemlje ako se uvede vojni rok", rekao je Vidović.

Pročitajte više