Šef Porezne: Provjeravamo imovinu svih koji moraju ispuniti imovinsku karticu

PRVI čovjek Porezne uprave Božidar Kutleša rekao je u razgovoru za Novu TV da provjeravaju imovinu svih dužnosnika koji imaju obavezu ispunjavanja imovinske kartice.

Novinar Mislav Bago pitao je Kutlešu je li Porezna bila uključena u nadzore računa u posljednjim uhićenjima u Zagrebu.

"Porezna uprava bila je uključena u posljednje nadzore koji su bili aktualni i koji su ove godine u medijskom prostoru", rekao je ravnatelj koji kaže da je Porezna analizirala 122 osobe, no to ne znači da su sve te osobe sumnjive.

"Osoba koja je predmet nadzora ima svoj bliski krug fizičkih i pravnih osoba koje su bile predmet nadzora", rekao je.

Bandićevog vozača nije mogao komentirati, no kaže kako je Porezna uprava bila uključena u obradu svih tih slučajeva.

Kutleša kaže da i informacije objavljene u medijima i dojave građana mogu biti informacije koje se uzimaju u obzir pri analizi podataka i rizika, no dodaje da puno više podataka o tome koje osobe su rizične povlače iz baze.

"Imamo izdvojene rizične osobe"

"Trenutno imamo izdvojene rizične osobe", rekao je i dodao kako rade posebne analize za dužnosnike, suce, stečajne upravitelje...

Provjeravaju se svi dužnosnici koji moraju prijaviti imovinske kartice, kaže ravnatelj i dodaje da razmjenjuju podatke s Povjerenstvom za sukob interesa.

"Svi su u posebnoj analizi, to ne znači da je to krug osoba koji je jedino u analizi, ali ovo je jedna, recimo to tako, posebna analiza, gdje će se pročešljati oni kao potencijalno rizične osobe", rekao je Kutleša.

"U postupku sudjeluje sama stranka"

Liste rizičnosti obuhvaćaju velik broj ljudi, kaže te dodaje kako "taj pokazatelj nerazmjera ne znači da ono što je obuhvaćeno analizom stvarno i jest, dok se ne utvrdi izvor prihoda za svaku pojedinu osobu, s tim da u upravnom postupku sudjeluje sama stranka."

Novinar ga je pitao je li problem što sad neki prebacuju imovinu na kumove i prijatelje, a Kutleša je rekao da je predobrada još jedan korak kojim istražitelji povezuju ljude koji nisu formalno povezani uz samu osobu.

"Teško je reći koliko su koraka ispred nas", rekao je Kutleša.

Pročitajte više