Šef RBA odletio zbog otkrića Index Istraga, banka se žali da je žrtva medija

Foto: FAH/Screenshot Der Standard

AUSTRIJSKI list Der Standard objavio je veliki članak o slučaju afere RBA koju su otkrile Index Istrage. Znakovito je da iz RBA tvrde kako hrvatski mediji nisu prema njima bili fer pa su zato i htjeli angažirati PR agenciju.

“Šef Raiffeisen banke u Hrvatskoj pao zbog pokušaja lobiranja”, naslov je članka u kojem se ističe da je ovo najnovije poglavlje u priči o kreditima u francima, “na kojima su se mnogi opekli”. List podsjeća da se u cijeloj jugoistočnoj Europi vode sudski procesi u vezi kredita u francima te da je Raiffeisen banka u Hrvatskoj zato odlučila unajmiti PR agenciju koja bi utjecala na odluke sudova.

Aferu otkrile Index Istrage

To je navedeno u službenim dokumentima RBA, u kojima se eksplicitno spominje i vršenje pritiska na Ustavni sud. “Sve su otkrila istraživanja portala Index, koji je otvorio priču” koja je dovela do ostavke direktora RBA za Hrvatsku Michaela Müllera, piše Der Standard.

>> RBA banka natječajem tražila agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud

U pozadini svega su tužbe protiv osam banaka u Hrvatskoj iz 2012. godine u vezi kredita u francima, o kojima je u rujnu prošle godine presudio i Ustavni sud, i to ne u korist banaka. “Time je otvoren put da se tužbama povrati novac koji je plaćen bankama”, piše Der Standard.

Navodi se kako banke imaju još jednu mogućnost, a to je “podići prijepor na europsku pravosudnu razinu”.

RBA se žali na hrvatske medije

"U RBA cijelu situaciju gledaju potpuno drugačije", piše Der Standard.

RBA smatra da su njihove namjere zlonamjerno protumačene, da su oni tražili agencije koje bi im predložili zakonit način utjecaja na sud te da su žrtva medija. “Jednostrano se izvještavalo”, tvrde iz RBA za Der Standard, a to se odnosi i na period prije Indexova otkrića. Banka tvrdi da je tražila PR agenciju kako bi se njeni stavovi o kreditima u francima bolje probili u javnosti.

"RBA je osjećala da se nalazi u nepravednom položaju u izvještavanju o temi kredita u francima. Zato je banka tražila agenciju kako bi pokušala uspostaviti ravnotežu", poručili su iz RBA za Der Standard.

>> Šef RBA podnio ostavku nakon članka na Index Istragama

Dodaju kako na kraju nisu uzeli nijednu PR agenciju,

Müller svoju ostavku objašnjava kao moralni čin, navodeći da on nije znao za tu formulaciju u dokumentima. "Dokument poslan agencijama ne predstavlja službeni stav menadžmenta banke", rekao je Müller. 

RBA: Ostavku je podnio da ne bi nanio dodatnu štetu banci

Prema glasnogovornici banke Ingrid Krenn-Ditz, Müller je ostavku podnio "da ne bi nanio dodatnu štetu banci". 

Šef Nadzornog odbora RBA Andreas Gschwenter prihvatio je Müllerovu ostavku i istaknuo da se "u poslovanju pridržavaju zakona i visokih etičkih standarda”. U članku se navodi i da je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović izjavio da na presudu nije bilo vanjskih utjecaja. 

Index Istrage otkrile sporni poziv Raiffeisen banke za odabir PR agencije

Podsjećamo, Index Istrage su objavile poziv Raiffeisen banke za odabir PR agencije, u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima navodeći kao jedan od zadataka agencije i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

Po hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe, odnosno sutkinje i suce, a Europski sud za ljudska prava već je rušio hrvatske presude zbog sumnje u pritisak, kako javnosti tako i zainteresiranih strana.

Iako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji "Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts", u RBA banci u izjavi za Index tvrde kako su tražena "isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke".

DORH: Pritisak na pravosuđe je nedopustiv

Index je o svemu tome tražio komentar DORH-a.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) smatra da je bilo kakav pritisak na rad bilo koje pravosudne institucije, uključujući i državno odvjetništvo, neprihvatljiv, a vezano za Vaše pitanje odgovaramo kako će nadležno državno odvjetništvo, kao i uvijek do sada, ako iz javno dostupnih informacija, informacija dostavljenih mu od strane tijela nadzora, tijela otkrivanja ili nekog drugog podnositelja, zaključi da postoji relevantan stupanj sumnje da bi pritisak kojeg navodite u Vašem upitu predstavljao počinjenje kaznenog djela za koje se kazneni progon poduzima po službenoj dužnosti, u cilju progona poduzeti zakonom propisane radnje", stoji u odgovoru DORH-a Indexu.


 

Pročitajte više