Udruga Potrošač: Potrošači u Hrvatskoj nisu informirani, trgovci rade što hoće

Screenshot: N1

ŠEF udruge Potrošač Igor Vujović je tijekom gostovanja na N1 komentirao prava potrošača u Hrvatskoj, uoči uvođenja eura. Vujović kaže da već ima "lovaca u mutnom".

"Nisu svi trgovci loši, ima ih lošijih. Ulaz se nije puno poskupio, tu oni imaju možda sedam posto poskupljenja, možda, a mi smo svjedoci da su na policama trgovina 30 posto poskupljenja. Ako nisu dosad podigli cijene, ne razumijem zašto su sad podigli cijene 30 posto, posebice ovih osnovnih namirnica.

Tajni kupci neće regulirati lov u mutnom i poskupljenja, već će provjeravati čisto preračunavanje iz kuna u eure. Ako naiđu na nepravilnosti, mogu podnijeti zahtjev Državnom inspektoratu, a isto to mogu i građani. Državni inspektorat koji je nadležan provest će nadzor i ako se utvrdi da je trgovina radila protiv zakona, ona će biti sankcionirana", rekao je Vujović za N1.

"Ne bi me iznenadilo da kupci u trgovinama digitronom provjeravaju cijene"

Vujović smatra da su se građani Hrvatske našli u nezavidnoj situaciji jer ih je istovremeno pogodila i konverzija i inflacija. No, kaže da se cijene ne smiju dirati te navodi da se zna kako se postavljaju cjenici te da nema zaokruživanja cijena, bez obzira na to je li cijena u kunama ili eurima.

"Cijena je cijena", dodaje. Kaže da se ne bi iznenadio da nakon uvođenja eura, kupci u trgovinama preko digitrona provjeravaju cijene i konverziju.

"Potrošači su u Hrvatskoj vrlo neinformirani. Naravno da će tu u početku biti problema s temeljnim matematičkim načelima, bit će malo teže preračunati, ali ne bi potrošači to trebali ni raditi. To je posao trgovca, ali ja moram imati povjerenja da će on to napraviti u skladu sa zakonom. Hrvatska je zakasnila s kampanjom i informiranjem građana oko uvođenja eura.

Slovenija je na tome radila dvije godine prije uvođenja zajedničke valute i napravila konverziju bez problema. Zakasnili jesmo, ali nema veze, nećemo sada plakati nad prolivenim mlijekom. Tu smo gdje jesmo, ne bih dizao tenzije, vjerujem da će se sve napraviti kako treba. Tu ovisi puno i o BDP-u. Svi pričamo o trgovcima, ali financijske usluge, krediti, banke, tu ljudi moraju biti jako oprezni. Svaki potrošač ide s nekim povjerenjem prema davatelju usluga i trgovcu, a sad vidjet ćemo što će se dogoditi. Tu ćemo biti suočeni s ljudskim faktorima, ne sa zakonima", veli Vujović.

"Lov u mutnom" i neopravdano dizanje cijena

Vujović smatra da su često spominjane crne liste trgovaca diskutabilne. S jedne strane, kaže, smatra da su dobre jer se građane informira koji trgovac ne posluje u skladu sa zakonom, a s druge strane nekim trgovcima se može dogoditi omaška. "Nije u redu da se takve stavlja na crnu listu i da im se nanosi poslovna šteta", smatra.

Rast cijena Vujović ocjenjuje bezobraznim, a posebno je naveo cijene kruha i ulja, osobito ako se uzmu u obzir vladine mjere. 

"Tu je korišten lov u mutnom i neopravdano dizanje cijena. To poskupljenje je krenulo od korone, na zimu 2021. godine. Danas je kruh već 16 kuna. Mirovine se nisu povećale, plaće radnicima se nisu povećale", kaže predsjednik udruge Potrošač.

"Potrošači u Hrvatskoj nisu informirani, trgovci rade što hoće"

Po pitanju potrošača, Vujović kaže da su umirovljenici najpažljiviji, najodgovorniji te najbolje informirani potrošači. Navodi da umirovljenici najbolje znaju potrošačka prava i da ih nije sram pitati kada nešto ne znaju. "Mladima je puno više neugodno pitati i pokazati svoju neupućenost", dodaje Vujović. 

Vujović ističe da je Hrvatska petu godinu za redom zadnja u Europi po potrošačkim pravima i informiranosti građana. Hrvatska se nalazi na 27. mjestu.

"Da nema to zadnje mjesto, mi vjerojatno ne bismo ni bili na ljestvici. U jako smo lošem stanju. Sav teret prebačen je na leđa potrošača, a oni su jako slabo informirani, ne znaju svoja prava i onda imamo to što imamo – trgovci i davatelji usluga rade što hoće. Zakoni nam nisu loši, ali provedba nije dobra. Zakoni su harmonizirani sa zakonima Europske unije, nadograđuju se da potrošač bude što zaštićeniji, ali s obzirom na primjenu, zakoni su na Marsu, a mi smo još na Zemlji. Dakle, nema primjene”, kazao je Vujović za N1.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više