Šef ukrajinske obavještajne službe: Smanjuje se prijetnja ruskog napada na nuklearku

Foto: EPA

Šef ukrajinske obavještajne službe Kirilo Budanov kazao je za Reuters da se smanjuje prijetnja ruskog napada na nuklearnu elektranu Zaporižju, ali da takva mogućnost i dalje postoji, sve dok je postrojenje pod okupacijom Moskve. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danima je upozoravao na ozbiljnu prijetnju postrojenju, a nedavno je rekao da su ruske snage postavile mine na krovove nekih reaktora. Budanov nije naveo pojedinosti o prijetnji ni što je učinjeno da se ona smanji. No jasno je dao do znanja kako vjeruje da je prijetnja samo odgođena za kasnije. 

"To znači da smo zajedničkim snagama nekako odgodili katastrofu" 

"Žao mi je što vam ne mogu reći što se točno nedavno dogodilo, ali činjenica je da se prijetnja smanjuje", kazao je. "To znači da smo zajedničkim snagama nekako odgodili katastrofu. Opasnost nije eliminirana. Sve dok je elektrana okupirana, to se može ponoviti", dodao je. 

Budanov je također komentirao veliku protuofenzivu koju je Ukrajina pokrenula prošlog mjeseca: "Protuofenziva je u tijeku. Bit će uspjeha, ali kasnije. Želio bih vas podsjetiti na priču s Bahmutom. Rusi su ga napadali više od 10 mjeseci. Mi imamo veći zadatak od osvajanja Bahmuta, a imamo manje vremena od 10 mjeseci." 

Pročitajte više