Šef ukrajinske željeznice otkrio kako su tri premijera stigla u Kijev

Ilustracija: EPA

ŠEF ukrajinskih željeznica rekao je da su poljski, češki i slovenski premijeri, koji su putovali vlakom na sastanak s ukrajinskim predsjednikom u Kijevu, pokazali podršku njegovoj ratom razorenoj zemlji, iako su napravili i jedan naivan potez.

"To je bilo jako važno za nas, čak i ako je bilo naivno", rekao je Oleksandr Kamišin za CNN.

Kamišin, izvršni direktor nacionalnih željeznica, kaže da je delegacija čelnika EU-a naivno objavila svoje planove putovanja dok su još bili na putu za glavni grad.

"Čuvao sam tajnu, a onda sam vidio nešto na internetu"

Jučer ujutro poljski premijer Mateusz Morawiecki je najavio da on, zajedno sa slovenskim premijerom Janezom Janšom i češkim premijerom Petrom Fialom, ide prema Kijevu.

"Čuvao sam njihovu tajnu, ali kada sam vidio da je nešto objavljeno na internetu, iznenadilo me. Nisam to razumio", rekao je Kamišin za CNN. Dok je bio na putu, Morawiecki je napisao u objavi na Facebooku: "Naša je dužnost biti tamo gdje se stvara povijest. Zato što se ne radi o nama, već o budućnosti naše djece koja zaslužuju živjeti u svijetu bez tiranije."

Fiala je također tvitao da je svrha posjeta potvrditi nedvosmislenu potporu cijele Europske unije suverenitetu i neovisnosti Ukrajine.

Uprava željeznice je već tjednima u pokretu

Kamišin i njegovi zamjenici proveli su posljednja tri tjedna u pokretu, obilazeći zemlju i upravljajući s 321.000 zaposlenika i 1.450 stanica. Vjeruje da rusi žele likvidirati upravu željeznice, pa bi ostanak na jednom mjestu ugrozio njihovu sigurnost.

"Čak ni svojoj djeci ne kažem im: 'Hej, ne otkrivajte svoju lokaciju', jer bi svi trebali razumjeti da je ovo rat. Ne mogu davati upute premijerima", rekao je.

Slaže se da je ideja da premijeri u Kijev putuju vlakom bila ispravna. "Svaka pametna osoba ovih bi dana izabrala vlak umjesto automobila", rekao je. "Čak i uz bombardiranje, stanice i vlakovi su trenutno najsigurnija mjesta u zemlji."

"Bio je to obični vlak s normalnim vagonima"

Kamišin je rekao da je delegacija putovala vlakom s četiri željeznička vagona, a u vlaku su bili isključivo članovi izaslanstva i osiguranja.

"Bio je to običan, normalan vlak, s normalnim vagonima", rekao je. "Dakle, ruta delegacije nije bila posebnija od ostalih... Bio je to isti put kojim idu i normalni putnici."

Putovanje je trajalo oko osam ili devet sati, rekao je. Čelnici su proveli nekoliko sati sa Zelenskim i njegovim timom prije nego što su se vratili noćnim vlakom za Poljsku.

Pročitajte više