Šef UN-a: Počinitelji moraju odgovarati za sve okrutnosti u Ukrajini

Foto: EPA

GLAVNI tajnik UN-a Antonio Guterres poziva na istragu o okrutnostima koje su se dogodile u Ukrajini, u prigodi sjednice Vijeća sigurnosti posvećene nekažnjavanju zločina počinjenih od početka ruske invazije.

Guterres: Sve optužbe se moraju istražiti

"Izvješća UN-ovih humanitarnih službi jesu popis okrutnosti - smaknuća bez suđenja, silovanja, mučenja i drugog neljudskog i sramotnog postupanja s civilima i s ratnim zarobljenicima", rekao je Guterres na početku današnje sjednice u kojoj sudjeluje i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Sve se optužbe moraju istražiti kako bi se utvrdila odgovornost. Počinitelji moraju odgovarati u nepristranim i neovisnim sudskim postupcima. Žrtve i njihove obitelji imaju pravo na pravdu i na odštetu. Posljednjih sedam mjeseci obilježili su neopisiva patnja i razaranje", naglasio je Guterres i dodao:

"Posljednji razvoj događaja je opasan i uznemirujući. Ideja nuklearnog sukoba, nekada nezamisliva, postala je predmet rasprave. Također sam duboko zabrinut zbog izvješća o planovima za organiziranje takozvanih referenduma u područjima Ukrajine koja trenutno nisu pod vladinom kontrolom."

 

Ukrajinski ministar: Bit ću na sigurnoj udaljenosti do Lavrova

"Mira nema bez pravde", poručila je pak francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna, koja predsjeda sjednicom, istaknuvši da krivci moraju odgovarati za zločine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je, odgovarajući uoči sjednice na pitanje u vezi s činjenicom da će biti u istoj prostoriji sa Sergejem Lavrovom, da će se držati na "sigurnoj udaljenosti".

I glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda Karim Khan sudjeluje na toj sjednici pošto je ICC u Ukrajini otvorio istragu o navodnim ratnim zločinima i o zločinima protiv čovječnosti počinjenima tek nekoliko dana nakon početka ruske invazije.

Pročitajte više