Šef Wagnera napao rusku elitu: Jedu sa zlatnih tanjura, odmaraju se u Dubaiju

Foto: Twitter

JEVGENIJ Prigožin, osnivač ruske plaćeničke skupine Wagner, optužio je ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua da njegovim borcima namjerno uskraćuje streljivo. Ovaj istup dolazi u trenutku rastućeg rivalstva između Prigožina i dijelova ruske elite, piše Reuters

U sedmominutnoj audioporuci, koja je objavljena jučer, očito ljutiti i emotivni Prigožin rekao je kako se od njega traži da se "ispriča i posluša" ako želi osigurati streljivo za svoje trupe. "Ne mogu riješiti ovaj problem unatoč svim svojim vezama i kontaktima", priznao je šef Wagnera, koji je tijekom snimke povremeno govorio povišenim tonom i psovao. 

"Izravno rade za neprijatelja"

Uvjeren je kako je ruska vojna proizvodnja dovoljna za opskrbu snaga koje se bore na frontu te da su poteškoće s opskrbom s kojima su se suočili njegovi borci rezultat svjesnih odluka. "Oni koji nas ometaju u pokušaju da dobijemo ovaj rat apsolutno, izravno rade za neprijatelja", poručio je. 

Od izbijanja sukoba Prigožin se javno svađao s generalima i dužnosnicima Kremlja, optužujući ih za nedovoljnu revnost u provedbi vojne kampanje protiv Kijeva. Svoju najoštriju kritiku rezervirao je za rusko ministarstvo obrane, koje je optužio da pokušava sebi pripisati zasluge za Wagnerova postignuća na bojnom polju.

"Jeli su sa zlatnih tanjura"

U svojoj audioporuci šef Wagnera tvrdi da su neodređene osobe koje je okrivio za nestašicu streljiva "jele doručak, ručak i večeru sa zlatnih tanjura" i slale svoje rođake na odmor u Dubai, popularno odredište ruske elite.

Bijela kuća je prošli tjedan objavila da je Wagnerova grupa pretrpjela više od 30.000 žrtava od ruske invazije na Ukrajinu, s oko 9000 ubijenih u akciji. Sjedinjene Države su navele kako su 90% vagnerovaca ubijenih u Ukrajini od prosinca bili bivši osuđenici, koji su regrutirani iz zatvora.  

Pročitajte više