OBJAVLJUJEMO PITANJA KOJA SU NALJUTILA ŠEFA ADRISA "Bio je uzrujan zbog Todorića"

Foto: FaH

ANTE VLAHOVIĆ, najveći dioničar i šef Adris grupe, uspio je izbjeći smjenu, no prvi puta u svojoj karijeri susreo se s pitanjima nezadovoljnih dioničara oko kreditiranja Todorića, na koje nije odgovarao, nego je omalovažavao one koji su ih se usudili postaviti.

Razgovarali smo s nekoliko dioničara koji su bili na skupštini Adrisa održanoj u srijedu, među njima i s ljudima iz Udruge malih dioničara. Svi se slažu u jednom, Vlahović je bio vidno uzrujan nakon što su izlaganja predstavnika Udruge malih dioničara, koju vodi Mihovil Prpić, dobila pljesak prisutnih.

Suštinski, šef Adrisa nije odgovorio ni na jedno pitanje. Poslao je direktore da odgovaraju umjesto njega, a oni su pričali kako kompanija genijalno radi, ne nudeći odgovore na vrlo konkretna pitanja. U svom govoru Vlahović je izvrijeđao male, kazavši kako je "netko kupio dvije dionice pa sad tu nešto priča...", a isti omalovažujući ton objavila je i kompanija u priopćenju na Burzi.

Pitanja za Antu Vlahovića


Kontaktirali smo Udrugu malih dioničara koja nam je poslala pitanja njihovih trojice predstavnika, a koja su Vlahovića vidno uzrujala:

-Koliko ukupno dospjelih potraživanja ima Adris grupa prema g. Todoriću i društvima u sustavu Agrokora?
-Je li Adris imao osigurana sredstva za taj plasman?
-Postoji li odobrenje za ove plasmane od strane Uprave, Nadzornog odbora, odnosno Skupštine?
-Kako plasiranje 40 posto slobodnih sredstava jednom poduzetniku predstavlja dobrobit za društvo kada vidimo da jamstva nisu čvrsta?
-U svjetlu događaja oko Agrokora, koja je vjerojatnost da će jamstva biti aktivirana?
-Jeste li znali za stanje u Agrokoru 2016. godine, jer želim vjerovati da su uprava i Nadzorni odbor jedne od najboljih firmi u regiji morali znati, te što je poduzeto u cilju naplate potraživanja Adrisa?
-U godišnjem izvješću priznaju se rezervacije za 400 milijuna kuna, znači li to da vjerujete da ćete naplatiti 60 posto potraživanja?
-Kolika je procjena gubitka navedenog plasmana kad je izgledno da je upitna vrijednost kolaterala, hoće li gubitak biti veći od 400 milijuna kuna, koliko iznosi rezervacija?
-Jedna od tema u poslovnim krugovima u Zagrebu je moguća prodaja Croatia osiguranja, traži li se novi kupac i je li vaš izlazak iz Nadzornog odbora povezan s time?

Prpić: Šef Adrisa nije nas doživio kao partnera


Kompanija je na Burzi nedavno objavila da za kredit Agrokoru jamče dionice Jamnice i Konzuma, a na skupštini su priznali i – Ledo kao instrument osiguranja. Šef financija kazao je da se "o poslu s Agrokorom raspravljalo na upravi i Nadzornom odboru barem pet puta".

"Atmosfera se mogla rezati nožem, šef Adrisa nije nas doživio kao partnera. Mislimo da Adris može raditi bolje", rekao je Prpić Indexu.

Na skupštini je čak bio i prekinut. Nisu mu dozvolili da nastavi govoriti nakon što je kazao da je predsjednik uprave prošle godine bio par mjeseci odsutan. Zato nije uspio postaviti pitanje je li točno da se Vlahović, koji ima uvjete za mirovinu, povlači u Nadzorni odbor, i da prokomentira priče o nasljedniku.

Drugi i treći najveći dioničar, Plinio Cuccurin i Branko Zec, nisu bili na skupštini. Vlahović je uspio izbjeći smjenu, no i velik broj suzdržanih glasova pokazuje da Udruga malih dioničara nije posve usamljena u razmišljanju kako aktualni šef ne upravlja dobro Adrisom.

Pročitajte više