Šefica Harvarda dala ostavku

Foto: EPA

Predsjednica Harvarda Claudine Gay objavila je danas da se povlači s dužnosti.

"Teška srca, ali s dubokom ljubavlju prema Harvardu, pišem vam da ću se povući s mjesta predsjednice", napisala je Gay u pismu harvardskoj zajednici, javlja CNN.

"Nakon konzultacija s članovima Korporacije, postalo je jasno da je u najboljem interesu Harvarda da dam ostavku kako bi se naša zajednica mogla nositi s ovim izazovnim trenucima s fokusom na instituciju, a ne na pojedinca."

Gay nije rekla kada planira službeno odstupiti, ali je rekla da je bilo "neopisivo teško" donijeti ovu odliku.

"Teško mi je bilo nositi se sa sumnjama u moju predanost suočavanju s mržnjom i održavanju znanstvene strogoće - dvije osnovne vrijednosti koje su temelj onoga što jesam - i zastrašujuće je biti izložen osobnim napadima i prijetnjama potaknutima rasnom mržnjom”, napisala je Gay.

Optužbe za plagijat i kritike zbog odgovora na antisemitizam

Ostavku je podnijela nakon samo šest mjeseci predsjedničkog mandata. Gay je prva crna predsjednica u gotovo 400-godišnjoj povijesti Harvarda i druga žena na toj poziciji.

Na udaru kritika se našla nakon kongresnog saslušanja prošlog mjeseca, kao i zbog aktualnog skandala oko plagijata.

Gay su optužili da je izbjegavala izravno odgovoriti na pitanja u Kongresu te da nije učinila dovoljno u borbi protiv maltretiranja i uznemiravanja židovskih učenika.

Harvard je nedavno objavio da Gay planira podnijeti ispravke svoje doktorske disertacije iz 1997. kako bi ispravila slučajeve "neadekvatnog citiranja".

Gay je u svom pismu rekla da će se vratiti na radno mjesto koje je imala prije nego što je postala predsjednicom Harvarda.

Pročitajte više