Šefica liječničkog sindikata: Vlada ide u dobrom smjeru, štrajk neće biti potreban

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Renata Čulinović-Čaić rekla je kako su Vladine uredbe o koeficijenta za obračun plaća korak u dobrom smjeru te ukoliko se tim smjerom nastavi štrajk neće biti potreban.

"Jedan dobar dio naših prijedloga koje smo poslali, a prema kojima bi se uredili i nivelirali odnosi među liječnicima je uvažen i temeljem toga prijedlog procjenjujemo kao korak u dobrom smjeru. Jedino mislimo da nije dobro napravljeno niveliranje rukovodećih mjesta i mislim da će na tome  trebati dodatno raditi", ocijenila je Čulinović-Čaić u izjavi za Hinu.

"Naš posao nije završen"

Upitana o najavljenom štrajku liječnika, rekla je kako je s obzirom na to da je učinjen korak u dobrom smjeru, očekuje da će politika nastaviti rješavati probleme na koje su ukazivali i na kojima su inzistirali.

"Ako oni nastave graditi na ovome kao što su krenuli i nastave rješavati probleme, onda štrajk neće biti potreban", dodala je. Napomenula je kako je još potrebno raditi na Zakonu o radno-pravnom statusu, granskim kolektivnim ugovorima i vremenskim normativima kako bi se liječnici mogli propisno posvetiti pacijentima kako zaslužuju. 

"Mi ćemo ih budno pratiti i promatrati što rade i ako bude trebalo reagirati. Naš posao nije završen, ima još jako puno posla kojeg treba obaviti da bi "ozdravili" hrvatsko zdravstvo i dalje ćemo davati konstruktivne prijedloge i raditi na podizanju standarda za liječenje pacijenata i zaustaviti odlazak liječnika i osigurati dostupnost javnog zdravstva pacijentima", istaknula je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama kojima će nove, uvećane plaće, biti isplaćene u travnju za ožujak. Primjerice, doktorima medicine specijalistima koeficijent će iznositi 3,82, a bruto plaća iznosit će im 3.618 eura bruto (u 2022. godini ona je bila 3033 eura, u 2023. iznosila je 3249 eura).

Pročitajte više