Šefica Udruge ravnatelja: Roditelji prelaze granice, napad u Trogiru neće biti zadnji

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL, Facebook

Antonija Mirosavljević, šefica Udruge ravnatelja osnovnih škola, za HRT je govorila o jučerašnjem napadu roditelja na nastavnika u Trogiru.

Policija u Trogiru istražuje što se dogodilo u OŠ Majstora Radovana, u koju je ušao roditelj te u učionici napao nastavnika koji je njegovoj kćeri navodno bio oduzeo mobitel.

Splitska policija je potvrdila da je muškarac uhićen, a da je nastavnik zatražio liječničku pomoć. Neslužbeno, učenica je tijekom nastave koristila mobitel, a kada je nastavnik to vidio, tražio je da mu ga preda do završetka nastave. Nakon toga se učenica navodno poslužila mobitelom kolege iz razreda i svog oca obavijestila da joj je oduzet mobitel.

Njezin otac došao je u školu, ušao u razred i nastavnika navodno udario šakom u glavu.

"Ovo neće biti zadnji napad u našim školama, svi djelatnici škole nemaju adekvatnu zaštitu"

"Oštro osuđujem napad na učitelje. Isto tako, moram reći da to nije ni prvi slučaj, a mislim da neće biti ni zadnji u našim školama, s obzirom na to da na neki način roditelji prelaze granice, a od toga da prijete fizički, da su prema svojoj djeci prezaštitnički.

A činjenica je da danas učitelji, odnosno svi djelatnici u školi, nemaju adekvatne zaštite. Odavno je srozan ugled učitelja i škola, odavno ne vjeruju roditelji, a i javnost školama i našim učiteljima, pa se tako događaju ove stvari

Ono na čemu moramo poraditi je mentalno zdravlje naših učenika, na preventivnim programima koji se već provode u našim školama, međutim, nužno je hitno pojačati djelovanje odgojno-obrazovnog sustava na izgradnji pozitivnih vrijednosti i empatije koja je zapravo u našem društvu nestala", rekla je predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola za HRT.

Pročitajte više