Šefica Uskoka nije otišla zbog fijaska sa Žalac. Odlazi zbog zataškavanja nesreće

Foto: Pixsell

NIJE OTIŠLA nakon što je priznala da je u slučaju optužene bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac napravljen propust. Nije otišla ni nakon što Uskok o svojim izvidima o Žalac nije obavijestio Ured europskog tužitelja koji je, umjesto Uskoka i DORH-a, uhitio i procesuirao tadašnju ministricu regionalnog razvoja i EU fondova.

Nije Vanja Marušić otišla s čela Uskoka zbog slučaja Žalac koji se pretvorio u ogroman fijasko za Uskok, nego odlazi zbog, bez pretjerivanja se može reći, bizarnog zataškavanja. 

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica večeras je potvrdio da Marušić sa svoje funkcije odlazi zbog "prometne nesreće s većom materijalnom štetom". Malenica nije detaljnije govorio o cijeloj priči, nego je rekao kako "vjeruje da će u narednim danima reagirati DORH i pojasniti sve okolnosti". Dodao je i da će on dati suglasnost za ostavku Marušić, što je formalno preduvjet da se ostavka provede u djelo. 

Nisu osobni razlozi, nego vozačeva avantura sa Škodom

No, iako smo od ministra dobili tek potvrdu da je razlog za ostavku prometna nesreća, iako je DORH u prvom priopćenju naveo kako se radi o "osobnim razlozima", u javnost su procurili detalji o onome što je dovelo do odlaska dosadašnje šefice Uskoka. 

Prema tim informacijama, u pozadini ostavke Vanje Marušić prometna je nesreća koju je imao njezin vozač sa službenim automobilom dok ga je koristio u privatne svrhe, a do sudara je došlo kad je vozač oduzeo prednost drugom vozilu. 

U prometnoj je na automobilu, za koji se nagađa da iz nekog razloga nije bio kasko osiguran, nastala šteta od oko 100.000 kuna. Šteta se na slupanoj Škodi Superb popravljala mjesecima, a Uskok ju je sam podmirio, bez da je tražio refundaciju od vozača. 

Za sve se navodno doznalo nedavno iz anonimne prijave koja je stigla u Uskok, a Hrvoj-Šipek je potom, nakon što se uvjerila da su navodi iz prijave točni, krajem prošlog tjedna pozvala Vanju Marušić i od nje tražila objašnjenje. Tada je Hrvoj-Šipek Vanji Marušić ponudila da sama podnese ostavku. Jučer je navodno Marušić obavijestila Hrvoj-Šipek da se povlači s mjesta ravnateljice Uskoka, a jutros joj je predala i pisanu ostavku. 

Suludi propust

Ako su ove informacije točne, a po svemu sudeći jesu, onda je riječ o suludom propustu za koji je teško naći objašnjenje jer nije jasno zašto bi šefica Uskoka riskirala svoju karijeru zbog štete na autu koju je napravio vozač.

Čak i ako je Hrvoj-Šipek ovo iskoristila kao razlog za odlazak Marušić, s kojom nije u osobito dobrim odnosima, teško je objasniti zašto je šefica Uskoka dozvolila da završi mandat zbog ovako bizarnog razloga. Marušić, je podsjetimo, u studenom lani imenovana na novi četverogodišnji mandat, koji je na kraju trajao samo pet mjeseci. 

Doista je nevjerojatno da je ključna osoba za obračun s korupcijom u Hrvatskoj funkciju izgubila na nekakvom zataškavanju nekakve prometne nesreće nekakvog vozača. 

Postojao je razlog za smjenu Vanje Marušić. Slučaj Žalac

I to osoba za čiji je odlazak postojao sasvim opravdan razlog - fijasko sa slučajem Gabrijele Žalac. Uskok je u ladici držao spise o Žalac i ništa nije poduzeo, a onda su Ured europskog tužitelja i njegova šefica Tamara Laptoš, inače prethodnica Marušić na čelu Uskoka, pokazali Uskoku i DORH-u kako se radi, izgradili slučaj protiv Žalac zbog višemilijunskog muljanja s EU novcem i uhitili bivšu HDZ-ovu ministricu. 

Da su tada šefica Uskoka i šefica DORH-a, od europskih tužitelja posramljenih institucija, otišle, to bi bilo sasvim opravdano. 

No, šefica USKOK-a, koja si je nakon slučaja Žalac kod javnosti kupila nešto kredita prvim uhićenjem nekog aktualnog ministra - Darka Horvata - i skupila nešto negativnih poena kod premijera Andreja Plenkovića, na kraju odlazi zbog banalnog slučaja, barem kad je riječ o poslu koji obavlja. 

Jer kako drugačije nazvati to što Marušić koja nije otišla jer je propustila procesuirati višemilijunsko muljanje s natječajima u slučaju Žalac, odlazi zbog 100.000 kuna štete koju je na autu napravio njezin vozač. 

U DORH-u i Uskoku se ne odlazi zbog lošeg obavljanja posla, nego zbog vozača

Zlata Hrvoj-Šipek, druga iz priče o na slučaju Žalac ogoljenom i osramoćenima DORH-u i Uskoku, nakon što je praktički natjerala Vanju Marušić na ostavku, i dalje će biti glavna državna odvjetnica. Zasad, jer uvijek je moguće da i nju snađu neki problemi s vozačem. 

Kad se već u DORH-u i Uskoku ne odlazi zbog lošeg obavljanja svog temeljnog posla. 

Pročitajte više