Šefu Šuma pisala i Vučković: "Ministrice, ne brinite, neka pošalje životopis"

Foto: Hina

TJEDNIK Nacional objavio je poruke koje terete glasnogovornika vlade Marka Milića i HDZ-a Zoltana Kaboka da su određenim osobama omogućili zapošljavanje u Hrvatskim šumama preko predsjednika Uprave Krunoslava Jakupčića, no oba su glasnogovornika demantirala optužbe. Nacional je u novom broju objavio prepisku između glasnogovornika vlade i prvog čovjeka Hrvatskih šuma. Iz nje proizlazi da je Milić tražio Jakupčića da zaposli određenu osobu u tvrtki kojoj je na čelu.

>> Ovako Plenkovićevi ljudi uhljebljuju porukama: "Bit će primljen u paketu s drugima"

Milić, navodi tjednik, 30. rujna 2019. poslao je Jakupčiću poruku sadržaja "Niko Dujmović". "Radit će do godinu dana na određeno, takva je praksu u HŠ-u, a onda ćemo ga primiti na neodređeno", odgovorio mu je Jakupčić. Ovo je jedna od više desetaka poruka iz Jakupčićeva mobitela koje otkrivaju "kancerogeno rašireni sustav trgovine utjecajem i uhljebljivanja u administraciji Andreja Plenkovića", piše Nacional.

Vladin glasnogovornik ranije je za Hinu demantirao optužbe iznesene na njegov račun.

"Radi se o još jednom u nizu netočnih i zavaravajućih članaka. Vezano za zapošljavanje Nike Dujmovića, prepiska između mene i Jakupčića datira od 30. rujna 2019. godine, a Niko Dujmović je zaposlen u Hrvatskim šumama sukladno propisanom postupku i temeljem javnog natječaja iz srpnja 2018.", rekao je.

Nacional tvrdi da je Jakupčić činio usluge i ministru gospodarstva Davoru Filipoviću, predstojniku Ureda premijera Zvonimiru Frka-Petešiću i glavnom tajniku HDZ-a Krunoslavu Katičiću.

Kabok demantira da je autor poruke 

Katičić je tako Jakupčiću proslijedio poruku glasnogovornika vladajuće stranke Zoltana Kaboka:

"Poštovani gospodine Katičiću, nadam se da ste uživali jučer na domjenku, evo samo da se nadovežem na ono što sam spominjao jučer, vezano uz Hrvatske šume i mog mladog prijatelja. Radi se o Josipu Juriću, odnedavno diplomiranom magistru inženjeru šumarstva, a svakako bi htio radno mjesto naći u struci u Hrvatskoj. Svaka pomoć bi dobro došla. Šaljem njegov CV u posljetku. Hvala puno i lp. Zoltan."

Kabok je za Hinu odgovorio da nije autor poruke koju je Nacional objavio niti je bio na domjenku koji se u njoj spominje. "Niti poznajem Josipa Jurića, a niti sam ikad Krunoslava Katičića oslovio s 'poštovani gospodine' s obzirom na to da smo na 'ti'", kazao je.

Nacional također piše da je bivši šef Uprave Hrvatskih šuma tražio od Milića dopuštenje kada je na svoju ruku htio zaposliti ljude.

"Marko, molba. Molim te, pitaj Šefa za zapošljavanje u H. Šumama – Branka Filipetija (pripravnik lovstva). On zna o kome je riječ. Hvala i pozdrav", napisao je Jakupčić 5. rujna 2018.

"Apsolutno je nejasno zašto bi se predsjednik Uprave Hrvatskih šuma s premijerom trebao savjetovati oko zapošljavanja na tako niskoj razini tvrtke koju vodi. Ali to, s druge strane, može pokazati razinu do koje se premijer Plenković upliće u kadroviranje u državnim tvrtkama", stoji u članku Nacionala.

Jakupčiću je oduzet mobitel u svibnju 2020. godine, kada je uhićen u kontekstu afere Vjetroelektrane zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti te trgovinu utjecajem.

Objavljene nove poruke. Bačić, Đakić i Vučković pisali šefovima Šuma

Portal 24sata objavio je večeras da su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić i ministar graditeljstva Branko Bačić pisali Jakupčiću.

Vučković 2. listopada piše Jakupčiću: "Domagoj Magdić. Šumarija Ogulin." Jakupčić odgovara: "OK. On je upravitelj Šumarije Josipdol. Ima ambicije za drugo radno mjesto." Vučković odgovara potvrdno.

"Ministrice, Domagoj Magdić iz UŠP-Ogulin, Šumarija Josipdol, da bi bio to što želi, mora prije svega, položiti ispit u našoj Komori. On to zna i rekao je da će položiti do Nove godine. Pozdrav", piše Jakupčić, prenosi 24sata.

"Jel vi primate pripravnike šumarske struke? Više šumarske škole Dalmacija?" pita Vučković u siječnju 2020. "Ministrice, naravno da ćemo primiti. Neka životopis pošalje na moje ime, Branimirova 1, Zagreb", odgovara Jakupčić.

 

Pročitajte više