SEI: Šimonović ukazao na napredak RH u približavanju EU

PREMIJERI i visoki dužnosnici 17 zemalja Srednjoeuropske inicijative (SEI), među kojima je i Hrvatska, razgovarali su u petak u Varšavi o stanju u regiji, razmotrivši sadašnje i buduće uloge SEI-a u svjetlu proširenja EU, saznaje se iz službenog priopćenja.

Zamjenik hrvatskog ministra vanjskih poslova i voditelj izaslanstva RH Ivan Šimonović ukazao je na varšavskom summitu na napredak koji je RH ostvarila u kontekstu približavanja Europskoj uniji. Šimonović očekuje da bi Europska komisija na proljeće 2004. mogla objaviti mišljenje o zahtjevu RH za članstvom u EU te krajem iste godine započeti pregovore o članstvu Hrvatske u EU.

Hrvatska je, u ostvarivanju statusa kandidata za članstvo u EU, tom prilikom zatražila potporu, kako država članica bloka petnaestorice tako i SEI-a kao regionalnog foruma, ističe se u priopćenju.

SEI je u završnom dokumentu pozitivno ocijenio zaključke Sastanka na vrhu EU - Zapadni Balkan, održanog u Solunu u lipnju 2003. godine, te jasno naglasio perspektivu članstva u Europskoj uniji država obuhvaćenih procesom stabilizacije i pridruživanja.

S obzirom na predstojeći ulazak pet država članica SEI-a u EU, premijeri i drugi visoki dužnosnici okupljeni u Varšavi složili su se da bi ključne aktivnosti SEI-a trebalo usmjeriti na razmjenu iskustava o procesu proširenja i prilagodbi standardima EU.

Kao prioritetni cilj navodi se pružanje konkretne programske potpore državama obuhvaćenima Procesom stabilizacije i pridruživanja na njihovom putu prema ostvarivanju članstva u EU.

Na SEI-u je u petak izražena solidarnost s Ankarom i Londonom nakon krvavih terirističkih napada na britanske interese u Istanbulu.

SEI je u Varšavi okupio premijere ili predstavnike Hrvatske, Poljske, Mađarske, Albanije, Ukrajine, Moldavije, Makedonije, Češke, Slovenije, Bjelorusije, BiH, Rumunjske, Slovačke, Bugarske, SCG, Italije i Austrije.



Pročitajte više