Seizmolog: Građani su nemirni, burno reagiraju na potres koji se jedva osjeti

Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Na današnji je dan prije četiri godine glavni grad Zagreb, u 6 sati i 24 minute, pogodio snažan potres magnitude 5.5 stupnjeva.

Štete od potresa, kakvog Zagreb na pamti od 1880. godine, procijenjena je na 11.6 milijardi eura, što je dvostruko više od procijenjene štete od potresa na Banovini.

Jedna je osoba u potresu izgubila život, a nakon njega ostao je veliki broj oštećenih višestambenih zgrada, obiteljskih kuća, obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova, ukupno oko 25 tisuća objekata. 

"Znali smo da je Zagreb na trusnom području, ali svejedno smo se iznenadili"

"Iako smo znali i spominjali da je Zagreb na trusnom području i da se potresi na našem području događaju, naravno da nas je iznenadila neugodna činjenica da je jedan takav došao. Imali smo i prije u Zagrebu tako jakih potresa, oni na sreću nisu česti, pa onda malo zaboravimo na njih, ali podsjetili smo se da ipak živimo na takvom području", rekao je seizmolog Krešimir Kuk u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u.

"Ako gledamo petrinjski potres koji je bio i jači, onda se pokazalo da efekti potresa, štete, ovise o više faktora, a ne samo o jačini potresa", rekao je Kuk.

Nakon potresa mnoge škole, bolnice i druge javne ustanove su obnovljene ili novoizgrađene, poštujući protupotresne standarde.

"Izvukli smo nešto dobro i korisno iz tog potresa i trebalo bi nam to biti primjer da se tako djeluje pa da se zaštitimo i od svih budućih potresa", rekao je Kuk.

Potresi se ne mogu predvidjeti, ali možemo graditi u skladu s pravilima i slušati struku.

"Onog časa kad to postignemo možemo reći da mirno živimo, dakle da ne živimo u strahu od potresa kojih će biti, ali ako smo u sigurnoj gradnji - možemo mirno spavati", poručio je Kuk.

Posljednjih nekoliko tjedana imali smo niz slabih potresa na zagrebačkom području i mnogo osoba je te potrese prijavljivalo mobilnim putem.

"Činjenica je da su Hrvati apsolutni rekorderi po dojavljivanju potresa Europskom mediteranskom centru koji ima tu internetsku platformu. I onda se događa da za svaki potres koji se doslovce jedva osjeti u užem epicentralnom području građani burno reagiraju, prijavljuju svoje doživljaje tog potresa. Na neki način je to iznenađujuće jer se radi o slabim potresima, ali to je pokazatelj da su ljudi nemirni, nesigurni, dakle da još uvijek nismo zaboravili", istaknuo je seizmolog.

Pročitajte više