Seizmolog Kuk: Vrijeme je da se počnemo opuštati od straha i psihoze

Screenshot: RTL

NAKON potresa koji je u ožujku prošle godine pogodio Zagreb, dodatna dva snažna u okolici Petrinje i Siska u prosincu unijela su nemir među stanovnike Hrvatske. Prije par dana jači potres zabilježen je i na dubrovačkom području.

Seizmolog Krešimir Kuk u razgovoru za Dnevnik.hr kaže da se Hrvatska ne nalazi ni u kakvom posebnom razdoblju pojačane aktivnosti.

''Na zemlji postoje dva pojasa seizmičkih aktivnosti. Jedan je tzv. Pacifički pojas, u koji spada i ovaj potres koji je bio na Islandu prije nekoliko dana. U tom su pojasu potresi najjači i puno češći. Zbog geologije na tom je području i najviše vulkana na planetu i aktivnost Zemlje je najizraženija'', objašnjava te se slaže da potresu na Islandu u nekim drugim okolnostima ne bismo uopće pridavali pažnju u Hrvatskoj da trenutno ne reagiramo pretjerano zbog psihoze koja je nastala u društvu.

"Vrijeme je da se opustimo od straha i psihoze"

''Drugi je tzv. Mediteransko-transazijski pojas, kojem pripada i Hrvatska. On je skloniji umjerenim potresima, ali aktivnost tog područja u ovim trenucima nije ništa neuobičajenija nego inače. Jednostavno smo mi osjetljiviji'', objašnjava.

Objašnjava kako je pravo vrijeme da se počnemo opuštati od straha i psihoze te da shvatimo što to znači pripremiti se za buduće potrese.

''To nikako nije život u strahu, nego stvaranje niza institucija i prevencije koja će nam omogućiti da nam i znatno snažniji potresi ne predstavljaju problem te ne ostavljaju značajne štete ili žrtve. Opet govorim o Japanu i Čileu. Njima je nezamislivo da takva magnituda može izazvati ovakve štete kao kod nas u Zagrebu te Petrinji i Sisku", kaže seizmolog.

Pročitajte više

 

Pročitajte više