Seizmolog: Treba imati na umu da se može dogoditi i jači potres

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

O JAKOM potresu u Zagrebu u kojem je ozlijeđeno 27 ljudi, među kojima i 15-godišnja djevojčica koja je u teškom stanju, a stotine zgrada i kuća su oštećene, jutros je u programu N1 govorio seizmolog Snježan Prevolnik s Geofizičkog odjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Prvo se osvrnuo na niz potresa koji su se dogodili noćas.

> Tijekom noći niz novih potresa u Zagrebu

"I tijekom noći podrhtavanje se nastavilo, što je i očekivano s obzirom na jačinu prvog. Najjači je bio magnitude 3,0 po Richteru i dogodio se točno u 3 sata", rekao je Prevolnik.

Još je jednom naglasio kako je zagrebačko područje izrazito seizmički aktivno.

"Šire zagrebačko područje je izuzetno seizmički aktivno, bilo je u povijesti i jačih potresa. 1880. su gotovo sve zgrade bile oštećene, bilo je mrtvih i ozlijeđenih. Bilo je jačih potresa i 1905. i 1906., to je također bilo razdoblje snažnije seizmičke aktivnosti. Ovo može trajati ne samo danima i tjednima nego i mjesecima. U Stonu 1996. su potresi zabilježeni još mjesecima, i krajem prošle godine u Bosni i Hercegovini", rekao je.

Objasnio je i kako dolazi do potresa. 

"Bit svega je da postoje određene sile koje uzrokuju deformacije stijenskih masa, do određene mogu izdržati, ali kad te sile nadjačaju, stijena puca i energija se širi u obliku potresnih valova", kazao je Prevolnik. 

Upozorio je da, iako mala, postoji mogućnost i jačeg potresa u sljedećem periodu.

"Bilo bi izrazito pogubno da se dogodi još jedan, jači potres. Ova sekvenca sa slabijim potresima je uobičajena. Moramo biti svjesni da, iako mala, postoji mogućnost da se može dogoditi i jači potres. Ipak je vjerojatnost vrlo mala, ali treba imati na umu da ipak postoji takva vjerojatnost", rekao je seizmolog Snježan Prevolnik. 

Pročitajte više