"Šeks je prošao pored svih mrtvih tijela u Osijeku"

BIVŠA ministrica pravosuđa i predsjednica DC-a Vesna Škare Ožbolt kazala je za Index kako vjeruje da će se krivci za ratni zločin u Osijeku 1991. godine konačno pronaći, no da sada treba utvrditi tko je sve ove godine zataškavao istragu.

Dodala je kako u smislu samog pritvora nema što posebno komentirati, osim što bi voljela da se cijeli slučaj odvijao s manje medijskih špekulacija.

"Sada će se krivci, vjerujem, konačno pronaći, no to je samo jedan dio priče. Dalje se treba utvrditi tko je sve ove godine slučaj držao u ladici. Čini mi se da je to pitanje na koje nitko ne želi dati odgovor." - rekla nam je Škare-Ožbolt dodajući kako vjeruje da, budući se slučaj Osijek otvorio sada, ima više političke volje i za rješavanje drugih pitanja.

"Ako je policija 1991. godine izišla na uviđaj i utvrdila elemente kaznenog djela, zašto se sve nije procesuiralo. Šef policije je tada bio Vekić, pomoćnik Vukojević, a javni tužitelj nakon 1992. godine bio je Vladimir Šeks. Što su Šeks, a i svi ostali tužitelji nakon njega radili" - pita se Vesna Škare Ožbolt dodajući kako će oni koji su počinili zločin biti kažnjeni, ali i da se oni koji su zataškavali priču trebaju naći pred licem pravde.

Bivša ministrica pravosuđa pita se i bi li se slučaj razotkrio da Glavaš nije otišao iz HDZ-a.

S obzirom na to da je Šeks bio šef Glavašu i šef Kriznog stožera za istočnu Slavoniju, a kasnije i javni tužitelj Republike Hrvatske, te da je Glavaš više puta spomenuo Šeksa govoreći o svemu što se događalo u Osijeku, pitali smo Škare Ožbolt smatra li da su Glavaševe izjave utemeljene.

"Glavaš je govoreći u Saboru rekao jednu vrlo zanimljivu rečenicu: Šeks je prošao pored svih mrtvih tijela" - rekla je predsjednica DC-a ne želeći dalje komentirati Šeksovu ulogu u svemu tome, već ponavljajući kako se treba utvrditi tko je u policiji i Državnom odvjetništvu zataškavao slučaj.

A.H.

Pročitajte više