Šeks promijenio ploču: Milanović više nije hulja, protuha, klevetnik, lažljivac?

Foto: Robert Anic/PIXSELL

"HVALA Milanoviću što je rekao istinu", izjavio je jučer za Jutarnji list Vladimir Šeks, veteran HDZ-a i hrvatske političke scene.

>> Šeks: Hvala Milanoviću što je rekao istinu o ubojstvu obitelji Zec

Šeks je predsjedniku RH zahvalio zbog njegova tumačenja da hrvatska država nema nikakve odgovornosti za ubojstvo 12-godišnje Aleksandre Zec u prosincu 1991. godine, kao ni tadašnji predsjednik RH Franjo Tuđman, a ni javni tužitelj Vladimir Šeks.

Milanović je, govoreći u ubojstvu obitelji Zec, rekao da "hrvatska politika s tim slučajem nije imala ništa". "Ni Tuđman ni nesretni Šeks, koji je davno rekao da ga je toga sram. Što je još potrebno, bilo je moje pitanje", rekao je, među ostalim, Milanović.

 

Mnogi u hrvatskoj javnosti Šeksa smatraju glavnim odgovornim za to što je propao sudski proces protiv ubojica obitelji Zec, pa mu je Milanovićeva verbalna amnestija dobro došla.

Šeks promijenio ploču o Milanoviću

Činjenicu da ga sada brani Zoran Milanović, čiji je opoziv svojevremeno tražio, Šeks u razgovoru za RTL nije htio previše komentirati.

"Ja ne bih želio komentirati njegove dosadašnje svemoguće izjave. Nakon što me je on ljetos optužio da sam ja dželat hrvatskog pravosuđa, krvnik, štetočina, to nisam komentirao, ali kada je za moju kćer rekao da sam je parkirao na mjesto predsjednice općinskog suda prije nekoliko dana, a ona je prije godinu i pol dana izabrana jednoglasno za predsjedništvo državnog suda u Osijeku, onda sam eksplodirao i nazvao ga raznim imenima, što mi je žao, što sam ušao na tu vrstu vokabulara. Mi smo se našli na jednom mjestu povodom jednog dana općine i od tog razgovora me više ne proziva", rekao je Šeks.

Veteran HDZ-a odjednom je promijenio ton kada je riječ o Milanoviću, koji je, pak, Šeksa prethodno nazivao "udbašem" i "Superhikom" te ga je optuživao da je uništio hrvatsko pravosuđe. Sada Milanović amnestira Šeksa od odgovornosti za slučaj Zec, a Šeks mu zahvaljuje, kako kaže, "što je rekao istinu". 

S obzirom na ovaj (ne)očekivani preokret, vrijedi podsjetiti kako je Šeks protekle dvije godine govorio o Milanoviću, otkako je ovaj izabran za predsjednika RH.

Šeks među prvima pozvao na Milanovićev opoziv u svibnju prošle godine

Milanović je Šeksa naljutio već u svibnju prošle godine. Tada relativno novi predsjednik RH je najavio da će bojkotirati Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja jer to za njega nije Dan državnosti.

>> Šeks: Milanovićev bojkot je presedan, treba pokrenuti opoziv

"Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas", rekao je tada Šeks, pozivajući prvi, ali ne i zadnji put na Milanovićev opoziv.

Šeks aludirao na to da se Milanović drogira

Nije dugo trebalo čekati na Milanovićev odgovor.

"Neka pokrene opoziv. Za gospodina Šeksa, kodnog imena Sova, nitko nikad nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova u zadnjih 30 godina i iza njega je ostao jedan vrlo teško izbrisiv trag, institucionalni netrag, ustvari i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata. Za to su mnogi bili pred sudom. Možda ne pravi. Jesam bio jasan?" rekao je prošle godine u svibnju Milanović.

Znakovito je da je Milanović tada aludirao da Šeks ima odgovornosti za ratne zločine u Osijeku, dok sada Milanović Šeksa posve amnestira od odgovornosti u slučaju obitelji Zec.

>> Šeks opet žestoko napao Milanovića

U razgovoru za RTL Šeks je rekao da je "Milanović trebao malo očistiti nos prije nego što je dao izjavu'', čime je aludirao na to da se predsjednik RH drogira kokainom. Opisao je Milanovićeve izjave kao "žalosne i bijedne".

"Njegova reakcija je krajnje neozbiljna, osvetnička, osobna, uvredljiva, posebno stoga što on, umjesto da se ograniči na to da demantira moje tvrdnje je li povrijedio Ustav, on mene vrijeđa na najnižoj razini osobne uvrede i da bih ja možda morao odgovarati za ratne zločine", izjavio je Šeks o Milanoviću za N1.

Šeks o Milanoviću u kolovozu prošle godine: Ide mi na jetra

U kolovozu 2020. Šeks se opet dohvatio Milanovića te je izjavio da mu on "ide na jetra".

>> Šeks o Milanoviću: Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide

"Meni on ide jako na živce. I na jetra mi ide", rekao je Šeks, referirajući se na Milanovićeve kritike upućene Stožeru civilne zaštite.

Šeks o Milanoviću u listopadu prošle godine: Drsko laže

U listopadu 2020. uslijedila je nova runda uvreda, nakon što je Milanović u jednom gostovanju na TV-u Šeksa nazivao "Sova", što je navodno njegov nadimak iz doba kada je surađivao s UDBA-om.

>> Šeks poručio Milanoviću: Laže oko kodnog imena Sova jer zna da sam bio žrtva politike

"Zoran Milanović već drugi put iznosi jednu veliku laž. Prije nekoliko dana na RTL-u je rekao da sam ja dželat hrvatskog pravosuđa, a sada kod Bolkovića da sam štetočina. Ni Bolković, a ni novinar na RTL-u nisu ga pitali koji je razlog da o meni tako govori dva puta u kratkom vremenu. Ali to je sve u skladu s njegovim ponašanjem. Kad netko za njega ima kritičku primjedbu, on odgovara uvredom i klevetom", odgovorio je Šeks u razgovoru za Jutarnji list, dodavši da Milanović "drsko laže".

Šeks o Milanoviću u ožujku ove godine: Spletkar, najobičnija protuha, hulja, propalica, klevetnik, lažljivac

U ožujku ove godine Milanović je često spominjao Šeksa kao jednog od ljudi koji stoje iza, kako je rekao, HDZ-ovog pravosuđa, a šefa Ustavnog suda Miroslava Šeparovića u više je navrata opisivao kao Šeksova kuma.

Nije dugo trebalo čekati na Šeksov odgovor.

>> Šeks o Milanoviću: To je koktel psihičkih poremećaja, treba ga opozvati

>> Šeks o Milanoviću: On je spletkar, politička protuha, hulja i propalica

"Mislim da su simptomi neke psihičke bolesti već visoko uznapredovali. Nisam stručnjak, ali se radi o određenom koktelu određenih poremećaja, paranoje, šizofrenije...", rekao je Šeks o Milanoviću te još jednom pozvao na njegov opoziv.

"Radi se o osobi koja je spletkar, koja je jedna najobičnija politička protuha, jedna hulja, jedna propalica", dodao je Šeks.

Šeks o Milanoviću u kolovozu ove godine: Notorni lažljivac i klevetnik

Javno prepucavanje nastavilo se i ovog ljeta. Šeks je ponovno pozvao na Milanovićev opoziv.

>> Šeks: Davno su sazreli uvjeti za opoziv Milanovića

"Ignoriranjem zakona koji je donio Hrvatski sabor Milanović je u permanentnom stanju protuustavnog djelovanja", rekao je Šeks u kolovozu.

"Milanović me lažno kleveće i optužuje da sam odgovoran za stanje u pravosuđu, a nijedan jedini dokaz nije ponudio, nego se radi isključivo o njegovoj klevetničkoj laži, dodao je Šeks te je Milanovića još nazvao "notornim lažljivcem i klevetnikom".

Šeks sada odjednom hvali Milanovićevu istinoljubivost

Da rezimiramo: otkako je Milanović izabran za predsjednika RH, Vladimir Šeks je više puta tražio njegov opoziv, nazivao ga propalicom, huljom, protuhom, lažljivcem, klevetnikom, sugerirao je da se Milanović drogira i da je psihički poremećen itd.

Sada kada ga je Milanović amnestirao od odgovornosti za oslobađanje ubojica obitelji Zec, Šeks je promijenio ploču te Milanoviću odjednom zahvaljuje što je "rekao istinu", iako ga je prethodno višekratno prozivao kao "drskog lažljivca" i slično.

Pročitajte više