Šeksova i Kalmetina večera, te Đapićev put u London pred Povjerenstvom za sukob interesa

NAKON što je Index objavio da su predsjednik Sabora Vladimir Šeks, ministar Božidar Kalmeta, njegov državni tajnik Branko Bačić i još 22 korčulanska HDZ-ovca 10. kolovoza bili uzvanici na gotovo 18,000 kuna "teškoj večeri" koju je, tako barem stoji na računu, platila državna tvrtka Jadrolinija, čini se da će slučaj završiti pred saborskim Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa.

Da će se na dnevnom redu Povjerenstva, koje s radom počinje u ponedjeljak, naći slučaj večere visokih državnih dužnosnika plaćene iz džepova poreznih obveznika, u razgovoru za Index potvrdio je predsjednik Povjerenstva, Josip Leko.

"Princip rada Povjerenstva je da se od sjednice do sjednice razmatra što se značajno događalo, pa će se u okviru toga sigurno naći i taj slučaj." - kazao je Leko u razgovoru za Index.

U četvrtak su Šeks, Kalmeta i Bačić ustvrdili da su "obmanuti", te zatražili da im se ispostave odgovarajući računi kako bi sami podmirili trošak svoga sudjelovanja na domjenku.

"Dobro je da su sami preuzeli plaćanje svog dijela računa, to je pohvalno." - kazao nam je Leko, kojeg smo potom podsjetili da su se Šeks, Kalmeta i Bačić sjetili sami platiti račun tek nakon objave članka na Indexu.

"Nema veze, ipak je to pohvalno, bilo bi dobro da i ostali slijede njihov primjer." - smatra Leko.

Zanimalo nas je kako će Povjerenstvo reagirati na činjenicu da je NK Dinamo platio put i boravak u Londonu predsjedniku HSP-a i saborskom zastupniku Anti Đapiću, koji je na trošak Dinama gledao susret između Arsenala i "Modrih". Nema sumnje da iznos Đapićevog puta i boravka u engleskoj prijestolnici uvelike premašuje 500 kuna što je maksimalni iznos do kojeg dužnosnici smiju primati darove.

"I to će sigurno biti razmotreno." - kazao je Leko u razgovoru za Index, kojeg smo za kraj pitali kakve su sankcije predviđene za dužnosnike za koje se utvrdi da su u sukobu interesa, odnosno da su suprotno slovu zakona primili poklon čija vrijednost prelazi 500 kuna.

"Predviđene sankcije su objava odluke te obavještavanje tijela u kojima dotični dužnosnici rade, a na tim tijelima je da sama procijene kako dalje." - ustvrdio je Leko.

N.B.

Pročitajte više