Selak Raspudić: U Njemačkoj se izvješća podnose svaka 3 tjedna

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

SABORSKA zastupnica Marija Selak Raspudić izrazila je danas nezadovoljstvo najavom da će vlada izvješća o radu Nacionalnog stožera civilne zaštite upućivati saboru svega tri puta godišnje, a prvi put tek u siječnju iduće godine.

"Ako se može u Njemačkoj podnositi izvješće jednom u tri tjedna, zašto se u Hrvatskoj ne može barem jednom mjesečno?" upitala je Selak Raspudić reagirajući na najave iz Kluba zastupnika HDZ-a da će se tri puta godišnje u saboru podnositi izvješće o radu Stožera, a prvi put u siječnju iduće godine. 

Selak Raspudić: Sve su pristojne zemlje svojim građanima objasnile nedvosmislene kriterije na temelju kojih uvode pojedine mjere

Klub zastupnika Mosta ovoga je tjedna u ime cijele oporbe zatražio da se izvješće o radu Stožera podnese prije uvođenja kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera, koje stupaju na snagu u subotu.

"Oporba traži parametre i analizu istraživanja koja će objasniti građanima zašto se uvode baš ove invazivne mjere, sprječava privatnost doma i udara na džep građana. Sve su pristojne zemlje svojim građanima objasnile nedvosmislene kriterije na temelju kojih uvode pojedine mjere", izjavila je Selak Raspudić novinarima u saboru.

Nije joj jasno ni zašto su vladajući odlučili da se o radu Stožera izvještava svega tri puta godišnje - u siječnju, lipnju i rujnu.

Selak Raspudić: Ovime se onemogućava zastupnike da pomognu vladi

"Prvo izvješće će doći nakon Nove godine, što znači da će se sada nove mjere progurati bez ikakvih kriterija i objašnjenja. Iduće izvješće očekuje se tek u lipnju kada će, nadamo se, situacija biti mnogo bolja", kaže Selak Raspudić.

Smatra da se sprječavanjem podnošenja izvješća saboru onemogućava zastupnike da pomognu vladi kako bi donijela najbolju moguću odluku i mjere u kriznom trenutku.

Pročitajte više