Šeler: Idem opet u Ukrajinu, danas je situacija puno gora nego zadnji put

Screenshot: RTL

DENIS ŠELER, kojega je rusko ministarstvo obrane etiketiralo kao glavnog organizatora slanja hrvatskih dragovoljaca u Ukrajinu, optužbe Moskve nazvao je smiješnima. Šest je godina ratovao u Ukrajini, u bataljunu Azov, te je od ukrajinske države primio orden Narodnog heroja. Rano jutros je, uoči ponovnog odlaska u tu zemlju, dao izjavu za RTL

"Plan je pomoći u toj humanitarnoj katastrofi"

Novinar: Krećete na put za Ukrajinu, kakav je plan?

Šeler: Plan je pomoći u toj humanitarnoj katastrofi koja se tamo događa, prije svega organizacijom prijevoza izbjeglica, žena i djece, humanitarnih konvoja s pomoći za Ukrajinu, i pokušati izvući nekoliko hrvatskih građana koji se, prema informacijama koje ja imam, nalaze u ratom pogođenim područjima Ukrajine. 

Novinar: Koji grad?

Šeler: Kijev, i bliža okolica - ovisi kako se pokaže potreba. Djelovat ćemo tamo gdje je potrebno, jesu li to neka humanitarna pitanja, dostava pomoći ili nešto drugo. Ja idem tamo i stavljam sebe na raspolaganje toj zemlji i ne mogu ja odlučivati o tome što ću raditi.

"Danas je situacija puno gora"

Novinar: Imate veliko ratno iskustvo, koliko će ovoga puta biti drugačije?

Šeler: Danas imate apsolutnu invaziju gdje se primjenjuju svi rodovi vojske, od kopnene vojske, zračnih snaga, raketne vojske… danas je situacija puno gora. To je činjenica. 

Novinar: Koliko će biti u takvim uvjetima teže djelovati? 

Šeler: Apsolutno će biti teže, ali tu se treba naglasiti da će biti puno teže onome tko napada. Jer ulasci u mjesta... znamo sami kako je to u Vukovaru završilo. 

"Rusi pričom o plaćenicima pritišću Hrvatsku"

Novinar: Koliko je vama u ovim okolnostima teško otići u Ukrajinu s obzirom na to da vam je nacrtana meta na leđima?

Šeler: Apsolutno je, naravno! Nitko nije budala i nije ugodno tako živjeti, ali, gledajte, ja sam obiteljski vezan za Ukrajinu, imam tamo i puno prijatelja, posebno onih koji imaju ženu i djecu, nezaštićeni i samim time najlakše žrtve, Jednostavno ne mogu ostati po strani i samo gledati što se događa. 

Novinar: Očito ste Rusima "zapeli" za oko?

Šeler: S obzirom na to da sam bio gore šest godina, ja pretpostavljam da se ta činjenica pokušava složiti u neki mozaik kojim pokušavaju, bit ću otvoren, ucjenjivati hrvatsku vladu. S obzirom na to da znamo da su vlada i RH pokazali solidarnost s Ukrajinom, kojoj su poslali i vojnu pomoć i javno podržali sankcije, mislim da je to sve jedan dio njihovog pokušaja da pritisnu Hrvatsku da promijeni mišljenje. 

"Nemam namjeru raditi nešto protuzakonito"

Novinar: S obzirom na trenutačnu situaciju, bojite li se prelaska granice?

Šeler: Ne bojim se prelaska granice s obzirom na to da ne radim nešto protuzakonito, niti imam namjeru raditi nešto protuzakonito, niti sam radio ikad protuzakonito. Shvaćam Vaše pitanje i spominjanje plaćenika... Još jednom ponavljam: ukrajinski predsjednik je pozvao dobrovoljce iz cijelog svijeta s iskustvom. Ne djecu, dobrovoljce - znači ljude koji su spremni doći i pomoći Ukrajini u obrani. 

Novinar: Hrvati nisu jedini koji su dragovoljno otišli u Ukrajinu?

Šeler: U Ukrajini je, po onome što ja znam, već dosta dobrovoljaca iz drugih zemalja, znam konkretno: Gruzija, Bjelorusija, Švedska, Grci, znam da su iz Japana krenule određene grupe, Poljaci, Litvanci, a ja pretpostavljam da će biti ljudi iz cijelog svijeta. 

Novinar: Čega vas je najviše strah?

Šeler: Najviše me strah da taj idiot u Moskvi ne počne koristiti taktičke atomske bombe, s obzirom na njegovo ponašanje i ponašanje njegovih bliskih ljudi, s obzirom na to da im se situacija ne odvija kako su oni mislili, čemu u prilog ide i ova izjava o 200 Hrvata, što je nebuloza. Očito vlada panika i nespokoj, ja ne znam na što su spremni, ali mislim da je Putin spreman i na najgore.

Pročitajte više