Seljaci traže dio cijene pšenice kao nadoknadu štete od suše

SELJACI okupljeni u Stožeru za obranu interesa obiteljskih gospodarstava Slavonije i Baranje najavili su danas da će od Ministarstva poljoprivrede tražiti da na osnovi štete od suše seljacima namiri razliku do 1,6 kuna po kilogramu pšenice, kolika bi, po njima, trebala biti cijena pšenice.

"Slažemo se cijena bude 1,20 ili 1,30 kuna, kako odrede otkupljivači, ali neka se razlika do 1,60 kuna namiri na osnovi štete od suše, to znači oslobađanjem plaćanja zakupa za ovu godinu ili drugih inputa u proizvodnju", rekao je predsjednik Regionalnog stožera Ivo Kotarac na današnjem sastanku u Čajkovcima kod Slavonskoga Broda.

Na sastanku je najavljeno da će se do kraja mjeseca održati skupština Stožera, koji je osnovan početkom ove godine kako bi štitio interese obiteljskih gospodarstva pri donošenju programa raspolaganja državnom zemljom.

Ivo Kotarac je rekao da će Stožer ponuditi suradnju svim udrugama koje zastupaju interese seljaka kako bi se zajedno borili za temeljite promjene u poljoprivredi koja, kako je istaknuto, nikad nije bila u lošijem stanju.

Pročitajte više