Selotejp ustanak na Prisavlju: Sutlić se sakrio pred ušutkanim novinarima

KAO ŠTO je bilo i najavljeno, na HRT-u prosvjeduje 50-ak novinara i ostalih djelatnika zbog smjene Ane Jelinić s funkcije urednice emisije "Dossier.hr", predvođenih s troje od četvero buntovnih kolovođa - Robert Zuber, Maja Sever, Ivanka "Lela" Knežević dok je Sanja Mikleušević opravdano odsutna zbog nedavnog poroda.

S ustima "zapečačenim" selotejpom i s praznim papirima u rukama oni žele pokazati kako su zahvaljujući pravilima HRT-a koja im brane javne istupe ušutkani i da se o brojnim problemima i aferama koje potresaju "kuću", a za koje odgovornima smatraju Glavnog ravnatelja Vanju Sutlića i Glavnu urednicu Infromativnog programa HTV-a Hloverku Novak Srzić, moraju izraziti šutnjom. Nakon "šutljivog" nastupa u predvorju zgrade na Prisavlju krenuli na prvi kat kako bi došli pred glavnog ravnatelja HRT-a koji se tijekom trajanja prosvjedničkog defilea skrivao u dvorani za sastanke.

O nezainteresiranosti velikog broja zaposlenika za dramatično stanje koje vlada na HRT-u dovoljno govori da je njih također 50-ak istovremeno pušilo i pilo kavu ispred popularnog "Intim bara" koji je u zgradi HRT-a.

Među okupljenim prosvjednicima su se našli i Denis Latin, Zoran Šprajc, Petar Štefanić, Vesna Karuza, Aleksandar Stanković, Jozo Kapović, Đurica Drobac, Petar Vlahov i Goran Rotim.

Sutlić: HRT posluje uspješno iako nam je dobit pala 89 posto

"Sram me je što su novinari danas prije sjednice Vijeća svoj prosvjed iskazali bez glasa" izjavio je v.d. predsjednika Vijeća Siniša Grgić otvarajući sjednicu Vijeća. Podsjećamo, dosadašnji predsjednik Vijeća Đuro Popijač prešao je na novu poziciju - ministra gospodarstva RH.

"Ne prikrivamo ništa, ne radimo ustupke nikome" naglasio je Vanja Sutlić citirajući nalaze interne, neovisne komercijalne i državne revizije koje pokazuju da HRT posluje gotovo uzorno. kako je revizorska kuća BDO ocijenila poslovanje HRT-a pozitivnim, ocijenivši izvješće o poslovanju za 2008. "istinitim i fer prikazom poslovanja".

"HRT posluje otežano ali ne katastrofično"

"Nijedan dan nije kasnila plaća" otkrio je Sutlić da su glasine o katastrofičnom poslovanju Kuće čista špekulacija zlonamajernika, jer prema njegovim riječima, HRT se uspješno nosi s recesijskim nedaćama.

"2008. godinu završili smo s milijardu i 549 milijuna kuna prihoda dok su rashodi iznosili milijardu i 545 milijuna kuna, pri čemu je dobit iznosila 133 tisuće kuna. Dobit je pala 89 posto u odnosu na prethodnu godinu. To pripisujemo sve jačoj tržišnoj konkurenciji koja nije uvijek lojalna i padu prihoda od sportskih događaja."

Članica vijeća Marina Škrabalo tražila je da se na dnevni red sjednice unese i rasprava o smjeni Ane Jelinić s mjesta urednice emisije Dossier.hr.

Sutlić o slučaju Hypo jedrilice: Ne možete naći ništa protiv mene - nisam zbog dražbe kod banke prebacio poslovanje HRT-a na Hypo

"Raskinuli smo ugovor s PBZ-om jer su nam usred besprijekornog plaćenog kredita podigli kamatu za 6 posto i nismo 100 posto prebacili poslovanje na Hypo banku" odgovorio je ravnatelj HRT-a na pitanje v.d. ravnatelja Vijeća javne televizije je li istina kako je prebacio poslovanje (a samim tim i ogromne prihode HRT-a) na račun austrijske banke i u kakvoj je to vezi s tim što je na dražbi upravo te banke kupio jedrilicu.

"Postoji zatvoreni krug indicija da je ravnatelj prebacio dio ili cjelokupno poslovanje prebacio na Hypo banku a istovremeno ravnatelj na dražbi iste banke kupuje jedrilicu" rekao je Grgić.

"Najpovoljnije kamate su bile u toj banci, osim za pola posto u HPB-u ali nas ta banka nije mogla pratiti. Od 2001. poslujemo s hypo bankom i tek smo prošle godine nakon slučaja s PBZ-om prebacili dio poslovanja" odgovorio je Sutlić i ovako objasnio kako je došao do navedene jedrilice:

"Brod o kojem govorite sud je zaplijenio na temelju naloga centrale banke iz Klagenfurta. Zajedno s četiri vozila prodavan je na dražbi suda u Splitu. Svih pet brodova prodano je različitim kupcima i nemojte pretjerivati u vašim pokušajima da nađete nešto protiv mene"

Grgić je ustrajao i tražio odgovor da ravnatelj kaže tko ima veće kamate u Hypo banci: on ili HRT?

"Ne mogu vam to odgovoriti jer uopće nemam pojma koliko plaća HRT, znam da samo ima najpovoljnije uvjete koje jedno poduzeće može dobiti a ja imam uvjete kao bilo koji drugi građanin"

Pročitajte više