SEMNEBY ZADOVOLJAN SURADNJOM SABORA I OESS-A

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u radni posjet šefa Misije OESSa u Hrvatskoj Petera Semnebyja, koji je ocijenio da se suradnja Misije i Sabora razvija vrlo pozitivno i u novom saborskom mandatu, priopćeno je u četvrtak iz Sabora. L

Ostvaren je vrlo otvoren dijalog, pri čemu je posebno intenzivirana suradnja sa saborskim odborima za vanjsku politiku, europske integracije, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te Ustav, Poslovnik i politički sustav, kao i s izaslanstvom Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, stoji u priopćenju.

Šeks je upoznao Semnebyja sa zakonodavnom aktivnošću Hrvatskoga sabora u predstojećem razdoblju.

Najavio je da se uskoro očekuje Vladin prijedlog izmjena i dopuna, koje će ići u smjeru uvođenja izravnog biranja gradonačelnika, načelnika općina i župana.

Očekuje se i da će uskoro u parlamentarnu proceduru ući prijedlozi Zakona o formiranju stalnog izbornog povjerenstva i Zakona o političkim strankama, čime bi zakonodavni okvir za provedbu izbora na državnoj i lokalnoj razini bio zaokružen.

Teme razgovora bila su i zakonska rješenja koja reguliraju područje medija u Hrvatskoj, posebno Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji i nedavno usvojen Zakon o medijima.

Šeks je također izvijestio da se u saborskoj proceduri uskoro očekuju i izmjene i dopune Kaznenog zakona i zahvalio Semnebyju na preporukama i ponuđenoj ekspertizi OESS-a u izradi zakonodavnih rješenja, stoji u priopćenju Ureda predsjednika Hrvatskog sabora.

(Hina) xpp/xbcav ysd

Pročitajte više