Senzacionalan uspjeh: Hrvatski znanstvenici otkrili lijek za zarastanje kostiju

Screenshot: RTL

HRVATSKI znanstvenici deset su godina u laboratoriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u tajnosti radili na lijeku za regeneraciju kostiju. Nakon što su dobili odobrenje svjetskih i europskih regulatornih agencija, konačno su javno objavili svoj uspjeh. Na lijeku Osteogrew radilo je otprilike 40-ak znanstvenika, javlja RTL.

"On se može ubaciti na mjesto gdje fali kost, dakle ta kost se ne mora uzimati iz zdjelice bolesnika kao što se to uzima sada. Nikada nigdje nijedna akademska u svijetu nije napravila biotehnološki lijek, a da ga pritom nije predala nekoj velikoj farmaceutskoj industriji", rekao je voditelj tima Slobodan Vukičević, koji kaže kako su prve rezultate imali 2008. godine. Znanstvenici kažu kako se radi o otkriću važnijem i od Sumameda.

Dugo je trajao put od prvih rezultata do senzacionalnog otkrića.

"Mi smo nakon prvih rezultata imali veliko oduševljenje u laboratoriju, ali dug je put pa se malo razvodnilo oduševljenje", rekao je član istraživačkog tima, Igor Erjavec.

Nakon što su dobili formulu, lijek su trebali testirati na životinjama.

"Kliničko ispitivanje zapravo započinje puno prije prvog pacijenta i u tu svrhu se priprema bar 30 dokumenata", rekla je Snježana Martinović koja je nadgledala kliničko ispitivanje. Odobrenja su dobivena još 2014., no prvih 12 pacijenata primilo je lijek ovog ljeta u Beču i Zagrebu.

"Prvi su rezultati ohrabrujući i kad prijeđemo na fazu dva i proširimo indikacije onda ćemo dobiti kvalitetno oruđe za rad", izjavio je Dragan Đurđević, voditelj kliničkog ispitivanja lijeka. Motor projekta je tvrtka Genera istraživanja, ali nositelj patenta je Medicinski fakultet u Zagrebu.

Pročitajte više