Serge Brammertz: Suradnja Srbije napreduje, ali mi još čekamo Ratka Mladića

GLAVNI haški tužitelj Serge Brammertz, koji je danas završio dvodnevni službeni posjet Beogradu, izjavio je u intervjuu dnevnom listu Danas kako suradnja Srbije s Tribunalom napreduje, no da glavni zahtjevi Tužiteljstva, koji se odnose na uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića, još nisu ispunjeni.

"Prije 2008. godine planiranje i koordinacija između raznih službi sigurnosti bili su daleko od zadovoljavajućih. Bilo je nedostataka i u ranijem vođenju civilnih službi sigurnosti, koji su doveli do toga da te službe nisu analizirale informacije kojima su raspolagale, niti su prema njima postupale", podsjetio je Brammertz.

"Uhićenje Mladića i Hadžića je apsolutni prioritet!"

On je dodao kako je "došlo do velikog poboljšanja u tim područjima, ali da Tužiteljstvo i dalje čeka željene rezultate, dakle, uhićenje i isporučivanje Ratka Mladića i Gorana Hadžića Tribunalu". "To je apsolutni prioritet", naglasio je Brammertz.

On je tijekom posjeta Beogradu razgovarao s političkim i pravosudnim predstavnicima Srbije, a u intervjuu je rekao kako će razgovore sa srpskim vlastima nastaviti i iduća dva tjedna prije nego što u lipnju Vijeću sigurnosti UN-a podnese konačno izvješće o suradnji Srbije s Tribunalom.

List podsjeća da će upravo o tom Brammertzovu izvješću, između ostaloga, ovisiti i odluka Vijeća ministara EU-a o početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji o pridruživanju sa Srbijom.

Pročitajte više