Porfirije poziva na pomirenje s Hrvatima dok SPC daje odličje Šešelju. Tko je tu lud?

Foto: EPA/Profimedia

RATNI zločinac Vojislav šešelj ovog je vikenda dobio odlikovanje od Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Šešelju je orden Svetog vladike Mardarija dodijelila Eparhija novogračaničko-srednjezapadnoameričkog SPC-a, a u ime vladike Longina orden je Šešelju predao vladika bački Irinej.

>> Srpska pravoslavna crkva odlikovala ratnog zločinca Šešelja

Vladiki Irineju je čast uručiti Šešelju orden

"Pripao mi je dio časti i ugodna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uručim ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božjeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo suvremenika, Svetoga brata Mardarija", navodi se u priopćenju u ime vladike bačkog Irineja.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on "kao nedostojan" primi ovo visoko crkveno odlikovanje. Prisjetio se kako je radio na pomirenju posvađanih Srba u dijaspori.

"Ja sam se trudio, na svakom mjestu gdje sam boravio, da se taj raskol nadiđe, da se Crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspjeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne", rekao je Šešelj.

Osuđeni ratni zločinac

Podsjetimo, Šešelj je 2018. u Haagu osuđen za ratne zločine, između ostaloga i zbog progona Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1992. godine.

Uz to je i možda najgori od svih ratnih huškača 1990-ih godina, koji je šokirao javnost svojim izljevima mržnje prema Hrvatima, Bošnjacima i svima koji su mu došli na nišan. 

>> Šešelj se neće moći žaliti na presudu kojom je dobio 10 godina zatvora

Činjenica da je SPC odlikovao ratnog zločinca bila bi skandal da je riječ o nekom novom potezu. No SPC se odavno svrstao među Šešeljeve obožavatelje.

Šešelj je 2015. dobio odlikovanje od Amfilohija i Filareta

Pokojni mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je 2015. godine u Svečanoj dvorani Kardio-vaskularne bolnice Ostrog u Beogradu Šešelju uručio visoki Orden zlatnog lika Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca.

Orden je Šešelju dodijeljen, kako stoji u obrazloženju, "za kosovsko hrvanje i služenje Zakonu Svetom Božje Pravde u obrani od "pravde" Haaškog suda, kojem tragovi smrde nečovještvom".

Podsjetimo i da je 2015. godine vladika mileševski Filaret, u manastiru Mileševa uručio orden Belog anđela prvog reda Vojislavu Šešelju. Filaret je prilikom uručivanja ordena Belog anđela rekao da se to čini u znak zahvalnosti za Šešeljevu obranu srpstva.

"Dragi prijatelju, brate Vojo, vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskog naroda, koliko ste mogli, razumije se, teško je bilo, ali mi smo pratili i čestitamo vam na vašoj hrabroj borbi, srpskoj borbi, junačkoj borbi", rekao je tada vladika Filaret.

Vojislav Šešelj je, kako je izvijestio Radio Slobodna Europa, tom prilikom iscrtao novu granicu Velike Srbije: "Sjeverna Albanija sve do grada Drača morat će jednog dana opet biti srpska."

Porfirije u Jasenovcu poziva na pomirenje

SPC i Šešelj odavno se javno vole, a to nije promijenio ni dolazak novog patrijarha Porfirija. Bivši mitropolit ljubljansko-zagrebački je ispraćen na poziciju patrijarha velikim očekivanjima dijela zagrebačke lijevo-liberalne javnosti, s kojom se Porfirije družio dok je živio u Zagrebu.

>> Porfirije je bio simpatičan Zagrepčanima, ali to ne znači da SPC nije zlo

Porfirije je citirao stihove Azre i ponavljao kako se on i Zagreb "vole javno", što je nastavio i kada je postao patrijarh. No, kao lider SPC-a Porfirije je nastavio u osnovi velikosrpsku politiku SPC-a, kao i slavljenje očitih zločinaca, odnosno nije se tome suprotstavio.

Dapače, odigrao je lukav dupli pas. Dok je vladika bački Irinej dodjeljivao orden Šešelju, Porfirije je održao bogosluženje u - Jasenovcu. "Neka Bog da, da molitvama svetih novomučenika jasenovačkih mir božji, ljubav i radost dođu među sve nas ovdje i sve druge ljude", rekao je Porfirije. 

>> Patrijarh Porfirije vodio misu u Jasenovcu

"Neka mir bude sa svim ljudima dobre volje, a onima koji nisu dobre volje, da molitvama svetih novomučenika jasenovačkih postanu ljudi dobre volje, kazao je patrijarh.

Kako se te riječi o miru i dobroj volji uklapaju s dodjelom ordena huškaču i širitelju mržnje Šešelju, osuđenom za progon Hrvata? Smatra li Porfirije da SPC treba odlikovati Šešelja? 

SPC slavi razne kontroverzne ljude

Naravno, minimalne su šanse da Porfirije osudi to što je Šešelj dobio orden SPC-a. Lider radikala nije prva kontroverzna osoba koju slavi SPC.

Dovoljno je podsjetiti na slučaj vladike Nikolaja Velimirovića. SPC je počeo rehabilitirati vladiku Nikolaja i njegovo djelo 1985. godine, objavljivanjem nacionalnog crkvenog programa koji je sadržavao sve bitne elemente Velimirovićevog teksta pod naslovom "Upozorenje srpskim rodoljubima", u kojem on govori o nerazdvojivosti nacionalizma i religije.

Bio je to tek početak. Ceremonijom održanom 24. svibnja 2005. u Hramu svetog Save u Beogradu SPC je proglasio za sveca vladiku Nikolaja Velimirovića, koji je umro 1956. godine u SAD-u.

Nikolaj je rođen 1880. godine. Doktorirao je u Ženevi i na Oxfordu i smatran je jednim od najobrazovanijih svećenika u SPC-u. U SAD-u je Velimirović završio nakon 1945., jer je tijekom Drugog svjetskog rata podupirao četnike i, naročito, ljotićevce. Velimirović je bio episkop SPC-a, prononsirani antisemit i ultrakonzervativac, a jedno vrijeme i Hitlerov pobornik.

"Ljotić je bio ne samo naš, on je pripadao čovječanstvu, Europi, svijetu. On nije bio samo državnik, on je bio kršćanin državnik. To je bio političar s križem. On je dao odgovor na sva pitanja", izjavio je svojedobno Velimirović o srpskom nacistu Dimitriju Ljotiću.

SPC je kanonizirao i četničkog koljača Milorada Vukojičića, koji je provodio pokolj muslimana u Crnoj Gori u Drugom svjetskom ratu. Za sveca je proglašen i kvisling, mitropolit Joanikije Lipovac, koji je u ratu bio fašistički sluga i stalno pozivao na borbu protiv komunista. 

Ordeni SPC-a imaju i političku težinu

Logično je da će SPC koji slavi Velimirovića odlikovati Šešelja. Logično je i da će Porfirije to prešutjeti, iako inače poziva na pomirenje i bratstvo Hrvata i Srba. Uostalom, odličja SPC-a imaju svoje političke poruke.

Tako je Porfirije prošlog tjedna u Budimpešti mađarskom premijeru Viktoru Orbanu uručio najviše odličje SPC-a za njegov doprinos kršćanskim vrijednostima i dobrim odnosima između dva naroda.

>> Orbanu uručeno najviše odličje Srpske pravoslavne crkve

Odličje je dodijeljeno u "znak zahvalnosti za promicanje tradicionalnih kršćanskih vrijednosti, podrške Eparhiji budimskoj SPC-a i izuzetan osobni doprinos jačanju prijateljstva dvaju naroda", navodi se u priopćenju SPC-a, prenosi agencija Beta. 

Prilikom dodjele odličja u sjedištu mađarske vlade patrijarh Porfirije ocijenio je da su "zahvaljujući trudu" mađarskog premijera i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića odnosi dva naroda "danas vjerojatno najbolji u zadnjih nekoliko stoljeća". 

U suvremenom svijetu suočenom s novim sustavima vrijednosti, "koji se nerijetko agresivno globalno nameću kako bi se urušio svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak", mađarski premijer zalaže se za "kršćanski sustav vrijednosti koji izvire iz Evanđelja", ustvrdio je Porfirije u Budimpešti.

Porfirije protiv EuroPridea

Dok i dalje šuti o ordenu ratnom zločincu Šešelju, Porfirije se jučer uspio pojaviti na antigen prosvjedima koji se u Beogradu već nekoliko tjedana održavaju zbog najavljenog EuroPridea. Tamo je održao moleban i poručio da EuroPride prijeti tradicionalnim obiteljskim vrijednostima.

>> Tisuće desničara u Beogradu prosvjedovale protiv Pridea, došli i Putinovi motoristi

"Žele oskvrnuti svetost braka i obitelji i nametnuti neprirodnu zajednicu kao zamjenu za brak", rekao je okupljenima, među kojima je bilo i mnogo podržavatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

To je također Porfirijevo društvo, kojeg se on ne odriče. U svemu tome nema ničega iznenađujućeg, kao ni u tome što neće dići glas zbog odlikovanja jednom Šešelju. No, možda će zagrebačkim fanovima Porfirija sve ovo pomoći da se odljube i shvate da imaju posla s patrijarhom SPC-a, jednom od društveno-politički najmalignijih pojava na Balkanu.

Pročitajte više