Šešelj se neće moći žaliti na presudu kojom je dobio 10 godina zatvora

Šešelj se neće moći žaliti na presudu kojom je dobio 10 godina zatvora
Foto: EPA

VOĐA Srpske radikalne stranke (SRS), zastupnik u Skupštini Srbije i osuđenik haškog tribunala (ICTY) Vojislav Šešelj, neće se moći žaliti na pravomoćnu presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1992. godine, odlučio je danas Mehanizam za kaznene sudove u Den Haagu (MICT).

Kako su prenijeli beogradski elektronički mediji, MICT je odbio Šešeljev zahtjev da mu se omogući žalba na pravomoćno izrečenu kaznu od 10 godina zatvora, a u obrazloženju odluke predsjednik MICT-a Theodor Meron ustvrdio je da Statutom i Pravilnikom suda nije predviđeno ulaganje žalbe na pravomoćnu presudu koju izrekne Žalbeno vijeće.

Šešelj inzistira da se pravo na žalbu ne može ukinuti

Meron je, kako se navodi, podsjetio da Šešelj može zatražiti reviziju presude "temeljem novootkrivenih činjenica, ako ih ima, a koje bi mogle pokazati da je presuda bila nepravična".

Kao primjer uspješne revizije, Meron je naveo poništavanje pravomoćne presude u procesu bivšem časniku JNA Veselinu Šljivančaninu, osuđenom za zločine u Vukovaru, kojemu je kazna poslije revizije bila umanjena.

Šešelj, međutim, nije ukazao na pogreške u pravomoćnoj presudi, već se bavio procedurom, tvrdeći da je nemogućnost ulaganja žalbe "nezamisliva situacija, pogotovo kad se radi o preinaci oslobađajuće presude".

On drži da je osuđujuća presuda koja mu je izrečena "presedan u međunarodnoj kaznenoj praksi" te da je Žalbeno vijeće moglo ili potvrditi oslobađajuću presudu ili naložiti novo suđenje. Šešelj inzistira kako je "pravo na žalbu univerzalno i ne može biti ukinuto".

Presuda je konačna

Prema navodima iz Den Haaga, u odgovoru na Šešeljev zahtjev tužitelji su naveli da je presuda Žalbenog vijeća konačna i da statut MICT-a, kao pravnog sljednika ICTY-a, ne daje pravo stranama na "ulaganje druge žalbe".

U tu pravnu situaciju, kako je objašnjeno, može se pribrojiti i  Šešeljev slučaj, kad je prvostupanjska oslobađajuća presuda u žalbenom postupku preinačena u osuđujuću.

Podsjetimo, Šešelj je u travnju ove godine presudu kojom je osuđen na 10 godina zatvora nazvao skandaloznom i najavio žalbu niječući optužbe da je bilo sustavnog i rasprostranjenog napada na Hrvate u Hrtkovcima.

Komentirajući odluku Žalbenog vijeća MICT-a da ga osudi na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u Vojvodini, Šešelj je tada u izjavi za provladin tabloid Informer rekao kako su se suci u Den Haagu nekako "morali opravdati".

“Morali su da se opravdati i iščupati. Izjaloviše se moje nade da se vratim u Den Haag", ironično je tada prokomentirao Šešelj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara