Šest parlamentarnih stranaka potpisalo antikorupcijsku povelju

UDRUGA Partnerstvo za društveni razvoj danas je u Saboru s predstavnicima šest parlamentarnih stranaka potpisala Povelju o suradnji na borbi protiv korupcije, koja predviđa donošenje šest novih zakona u cilju suzbijanja korupcije na državnoj i lokalnoj razini.

Potpisivanjem Povelje osnovano je vijeće u koje su ušli zastupnici Vesna Škare Ožbolt (DC), Đurđa Adlešić (HSLS), Damir Kajin (IDS), Jozo Radoš (Libra), Zlatko Kramarić (LS) i Tonči Tadić (HSP).

Ti su se zastupnici obvezali do 10. lipnja izraditi šest zakona - zakon o izravnom izboru gradonačelnika i načelnika općina, zakon o sprječavanju nepotizma, zakon o pravu na informaciju, zakon o imovinskoj kartici, zakon o sredstvima javnog informiranja i zakon o sukobu interesa.

Antikorupcijskim programom Udruge, koji podupiru i spomenuti zastupnici, predlaže se niz reformi u državnim i javnim službama, te u lokalnoj upravi i samoupravi, poput pojednostavljenja administrativnih službi, edukacije službenika i izrade etičog kodeksa ponašanja.

Potpisnici povelje nužnim su ocijenili da bi vlast trebali činiti političari neopterećeni privatnim poslovima, odnosno oni koji služe općem dobru građana, a kako mediji više ne bi imali pisati o navodnoj koliziji između privatnih interesa i državnih dužnosti pojedinih političara.

U tom procesu bitna i uloga nevladinog sektora i građana, koji će, kako je najavljeno, anonimno moći prijaviti razne oblike korupcije, o kojima će Partnerstvo za društveni razvoj potom izvještavati Državno odvjetnštvo i medije.

U obraćanju novinarima, HSP-ovac Tadić pozvao je udruge i građane da pritisnu Vladu da ispoštuje rok da do početka lipnja izradi konačni tekst zakona o sprječavanju sukoba interesa, te upozorio da Udruga nije dobila ni kune za svoj rad.

"To govori o dosljednosti ove Vlade u borbi protiv korupcije", rekao je.

Na novinarski upit zašto Povelju nisu potpisale i ostale stranke, posebno one najveće SDP i HDZ, voditelj projekta Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak rekao je da se Udruga za suradnju obratila svim strankama, ali "da ne želi nikoga vući za rukav".

"Sve je na moralnoj obvezi političara i zastupnika", dodao je.

Pročitajte više