Šestodnevni ministar: Prije točno tri godine smijenili smo Miju Crnoju

Foto: Index

BIO je ministar ravno šest dana. Mijo Crnoja ostat će masnim slovima upisan u povijest hrvatske političke gluposti i bezobrazluka. Mijo Crnoja postao je ministar negdje oko ponoći 22. siječnja 2016. godine. Bio je petak, saborski zastupnici su lupetali gluposti u raspravi o novoj vladi mandatara Tima Oreškovića, čovjek za kojeg je malo tko čuo prije nego što ga je koalicija HDZ-a pod vodstvom Tomislava Karamarka i Mosta Bože Petrova predložila za novog premijera. Bio je to rezultat dugačkih pregovora, prevara i podvala. 

>> Reagiranje na članak "Prije točno tri godine smijenili smo Miju Crnoju"

Želio je registar izdajnika

Tim Orešković danima je skupljao životopise budućih ministara uvjeravajući javnost da će svoju ekipu složiti isključivo po kvaliteti, da će njegovi ministri biti najbolji od najboljih. I tako je izabrao Miju Crnoju, koji se istaknuo idejom da Hrvatska treba objaviti registar izdajnika. 

Novi ministar branitelja tek je uspio useliti u zgradu na Savskoj cesti pred kojom se mjesecima prije družio sa šatorašima. Doveo je sa sobom biskupa Vladu Košića da mu blagoslovi ured. Tepisi u ministrovoj kancelariji još se nisu ni osušili od škropljenja kada je Index objavio da je ministar Mijo Crnoja službeno prijavljen u drvenoj šupi, samostojećem objektu na ledini, na čijim je trulim daskama crnim sprejom bilo napisano 85 G. Bio je ponedjeljak, 25. siječnja 2016.

Crnojina službena adresa bila je Gradna 85 G, Samobor. U daščari je bilo samo nešto otpada, stari štednjak na drva i ormar bez vrata. Ledinu je Crnoja dobio od Samobora da na njoj sagradi kuću, dobio je i povoljni kredit u iznosu od 56 tisuća eura da u naselju Gradna izgradi kuću za sebe i svoju obitelj. 

Mislio da novcem od kredita može i na put oko svijeta

No, Crnoja je novac oročio i nastavio živjeti u Podsusedu. 

"S novcima od kredita mogu što hoću, pa i na put oko svijeta", samouvjereno je rekao Crnoja kada je Index otkrio da je prijavljen na lažnoj adresi. I tvrdio da mu ne pada na pamet podnijeti ostavku. Podržavala ga je tvrda desna struja HDZ-a. Tomislavu Karamarku nije padalo na pamet da izbacuje ministra tek tri dana nakon imenovanja do kojeg je tako teško došao. Tim Orešković se priklonio Mostu, koji je želio da Crnoja ode, ali je prepustio HDZ-ovcima da to sami riješe. 

U uredu Tomislava Karamarka počelo je  nagovaranje Mije Crnoje da podnese ostavku. Lomili su ga, pokušavali odvojiti od onih koji su ga podržavali i nagovarali da ostane čvrst kao kuća zidanica, onakva kakvu je trebao sagraditi u Samoboru. Tim Orešković povremeno bi navratio u ured koji je nekad davno koristio Ante Pavelić da provjeri je li ta smijurija s Crnojom završila. Bila je srijeda, 27. siječnja 2016. 

"Budi miran i vladaj na"

Nešto nakon ponoći Miljenko Manjkas, tadašnji HDZ-ov savjetnik za medije, i Ivan Jabuka, glasnogovornik stranke, došli su u novinarsku sobu obavijestiti novinare da se te noći ništa neće odlučiti. Grijanje u zgradi je već odavno bilo ugašeno. "Tko preživi, pričat će", objavio je HDZ na Twitteru.

"Budi miran i vladaj na", izgovorio je hrvatski premijer Tim Orešković na sjednici vlade. Uz pomoć Google prevoditelja pokušao je umiriti javnost i ministre. U Banske dvore su pozvani Jadranka Sloković i Čedo Prodanović da ispitaju cijeli slučaj i da utvrde je li Crnoja prekršio zakon. Zaključili su da nije strašno. No Crnoja je brojio zadnje sate na dužnosti. Bio je četvrtak, 28. siječnja 2016.

Lomili ga ukupno 16 sati

Malo poslije 20 sati pred zgradu vlade izašao je Mijo Crnoja. Iza leđa su mu bili Herman Vukušić i Josip Jurčević, kojima je namijenio mjesta u svom kabinetu.

"Predočio sam sve dokumente vladi i pravnim ekspertima koji su ocijenili da nemam nikakve krivice koju mi stavljate na teret, međutim, ne želim biti uteg vladi, ne želim biti problem zbog kojega Hrvatska vlada ne bi uspjela i hrvatska država krenula nabolje i premijeru Oreškoviću dao sam ostavku", rekao je Crnoja i otišao u noć. Postao je tako ministar s najkraćim stažem u hrvatskoj povijesti.

Šest je dana bio ministar, tri se dana tražila njegova ostavka, ukupno 16 sati su ga nagovarali da podnese ostavku. Više od dva mjeseca nije bilo novog ministra branitelja, Karamarko je u javnost pustio ime Milijana Brkića kao mogućeg nasljednika. Vaso je to glatko odbio opterećen slučajem prepisane diplome. Na koncu je izabran Tomo Medved, koji, evo, i u drugom mandatu, kao rezerva "najboljem" Crnoji, vodi Ministarstvo branitelja.

Pohodi skupove Hrvatske pravoslavne crkve

Mijo Crnoja kuću još uvijek nije izgradio, zemljište Samoboru nije vratio jer je sud odlučio da ne mora, iz barake 85 G je i službeno iselio i sada je prijavljen u Podsusedu. Promijenio je imidž, pustio je hipstersku bradicu i povremeno ga se može vidjeti na slabo posjećenim skupovima kojima se traži priznavanje Hrvatske pravoslavne crkve.

U zasluge mu se mora upisati obogaćivanje hrvatskog jezika. Umjesto "trajao je k'o jogurt" barem nekoliko mjeseci govorilo se "trajao je k'o Crnoja". A onda su došle nove afere.

Pročitajte više