Šestorica pripadnika tzv. krajinske milicije i teritorijalne obrane nepravomoćno osuđeni za ratni zločin, dvojica oslobođeni

ŽUPANIJSKI sud u Vukovaru danas je šestoricu hrvatskih državljana srpske nacionalnosti iz Borova nepravomoćnom presudom osudio na kazne zatvora u ukupnom trajanju od 55 godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Borovu od početka kolovoza do sredine rujna 1991., a dvojicu je oslobodio optužbi.

Tročlano sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ante Zeljka nakon šestomjesečnog dokaznog postupka donijelo je presudu kojom se osuđuju Jovan Ćurčić (1956.) na 15 godina zatvora, Miloš Držajić (1969.) na 11 godina, Mladen Maksimović (1968.) na 8 godina, te Dragan (Čedin) Savić (1970.), Jovica Vučenović (1959.) i Dušan Mišić (1964.), na po 7 godina zatvora.

Optužbe su oslobođeni Dragan (Bogdanov) Savić (1970.) i Željko Savić (1973.).

Od osmorice optuženika izricanju presude nazočila su petorica: prvooptuženi Jovan Ćurčić, te Miloš Držajić i Dušan Mišić, koji se od 13. ožujka 2003. nalaze u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku, te Dragan Savić (Bogdanov) i Željko Savić koji su se branili sa slobode.

Trojica osuđenih Jovica Vučenović, Dragan (Čedin) Savić i Mladen Maksimović nalaze se u bijegu.

Trojici optuženika u pritvoru će se vrijeme provedeno u pritvoru Okružnog zatvora u Osijeku uračunati u izdražavanje kazne.

Obrazlažući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Ante Zeljko je rekao da je za prvooptuženog Jovana Ćurčića neosporno utvrđeno da je bio komandir stanice milicije u Borovu, što su potvrdili mnogi oštećenici kojima se i sam tako predstavljao.

Posebnu težinu imaju iskazi svjedoka Dragiše Čančarevića i Željka Pejakovića, rekao je sudac Zeljko. Naveo je da je Dragiša Čančarević u svom iskazu predočio sudu tadašnju hijerarniju i zapovjedni lanac od komandira stanice milicije Borovo do ministra tzv. SAO Krajine Milana Martića u Kninu, te da je Željko Pejaković jasno rekao da su prvooptuženog Jovana Ćurčića zvali komandirom, a Miloša Držajića zamjenikom. Po Pejakovićevom iskazu, Jovan Ćurčić je naređivao zatvaranje u stanici milicije i Vatrogasnom domu u Borovu, držanje zatvorenika bez dovoljno hrane i vode za piće, odvođenje zatvorenika na prisilan rad i ispitivanje, kazao je među ostalim u obrazloženju presude sudac Ante Zeljko.

Pročitajte više