Sestra Stevea Jobsa: Smrt se Steveu nije dogodila, on je do nje došao

GOVOR Mone Simpson - pročitan na Jobsovoj komemoraciji 16. listopada - sestrin je oproštaj od brata kojeg je upoznala tek kasnije u životu i lamentacija o gubitku najboljeg prijatelja.

"Želim vam reći nekoliko stvari koje sam naučila od Stevea tijekom tri različita razdoblja, tijekom više od 27 godina kojih sam ga poznavala. To nisu razdoblja tijekom godina, već razdoblja stanja njegova bića. Njegovog cijelog života. Njegove bolesti. Njegova umiranja", kazala je Mona Simpson.

Spisateljica Simpson upoznala je Jobsa tek kada su već bili odrasli ljudi. Roditelji su Steva Jobsa nakon rođenja dali na posvajanje. Simpson je rođena kasnije, a roditelji su se naknadno razveli.

Jednog dana, kazala je Simpson u svome govoru, dok je živjela u New Yorku i pisala svoj prvi roman, odvjetnik joj je uputio poziv kazavši joj kako je njezin "davno izgubljeni brat" bogat i poznat i želi joj se javiti. "S obzirom na to da smo bili siromašni i zato što je moj otac emigrirao iz Sirije, zamislila sam ga kao Omara Sharifa", pričala je Simpson.

Odvjetnik joj je odbio reći ime njezinog brata, a njezini su prijatelji, kaže, pokrenuli kladionicu. Kandidat koji je preuzeo vodstvo bio je John Travolta. "Potajno sam se nadala potomku književnika Henryja Jamesa - nekome tko je više talentiran od mene", kazala je. Muškarac s kojim se našla, odnosno njezin brat, bio je - Steve Jobs.

"Čak i kao feministica, cijeli sam život čekala muškarca kojeg ću voljeti, i koji bi mogao voljeti mene. Desetljećima sam mislila da će taj čovjek bio moj otac. Kada sam imala 25 godina, upoznala sam tog čovjeka, bio je to moj brat", kazala je Simpson u govoru objavljenom u Timesu.

"Kada sam upoznala Stevea, bio je to čovjek mojih godina u trapericama, arapsko-židovskog izgleda i zgodniji od Omara Sharifa", kazala je. Kada su se prvi put susreli, ispričala je Simpson, kazala je svome bratu kako je razmišljala o kupovini računala, ali je odlučila pričekati. On joj je kazao da je dobro što je čekala. Rekao je da će napraviti nešto što će biti ludo lijepo.

Kada je izbačen iz Applea, ispričala je sestra, sve je bilo jako bolno. "Bio je povrijeđen, ali je i dalje išao na posao... Svaki dan", kazala je.

Simpson je ispričala i kako je Steve Jobs bio sentimentalan i da je puno vremena provodio pričajući o ljubavi. Svoju je partnericu Lauren Powell oženio 1991. i ljubav prema njoj ga je održavala. "Vjerovao je da se ljubav događa stalno, svugdje", napisala je.

Kada se rak gušterače pogoršao, nazvao je svoju sestru i rekao joj da brzo dođe kod njega u Kaliforniju. Njegov je ton, kaže Simpson, bio kao od čovjeka čija je prtljaga već u vozilu i koji je već krenuo na put, iako mu je bio žao, najiskrenije i najdublje žao, što nas ostavlja", napisala je sestra u potresnom govoru.

Čak i kada se u svojim posljednjim satima fizički borio, ispričala je njegova sestra, i dalje je postojala slatka Steveova sposobnost za čuđenjem i umjetnikovo vjerovanje u ideale.

"I na ovome je radio. Smrt se Steveu nije dogodila, on je do nje došao. S obitelji koja ga je okruživala, njegove posljednje riječi bile su: 'Oh, wow'", napisala je Simpson.

Pročitajte više