Šezdeset promatrača GONG-a na izborima u Ukrajini

GONG je jedna od 16 nevladinih organizacija iz srednje i istočne Europe te zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koja u sklopu ENEMOa (European Network of Election Monitoring Organisations) ponovno sudjeluje u misiji promatranja predsjedničkih izbora u Ukrajini, priopćila je u srijedu ta organizacija.

Šezdeset promatrača GONG-a iz cijele Hrvatske promatrat će drugi ponovljeni krug predsjedničkih izbora u Ukrajini koji će se održati 26. prosinca 2004. godine, dodaje se u priopćenju.

Drugi krug predsjedničkih izbora, održan 21. studenoga 2004., kaže se u priopćenju, promatralo je ukupno tisuću promatrača iz 16 nevladinih organizacija, od kojih 60 iz Hrvatske i to na području Odese i Myikolaiva.

Kako kaže GONG u svom priopćenju, misiju ENEMO-a podržavaju tri međunarodne organizacije - NDI (Nacionalni demokratski institut), IRI (Međunarodni republikanski institut) i Freedom House.

ENEMO je europska mreža nevladinih organizacija za promatranje izbora među čijim se osnivačima nalazi i GONG, a osnivačka skupština ENEMO-a održana je u rujnu 2001. u Opatiji u organizaciji GONG-a i pod pokroviteljstvom hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, pojašnjava se u priopćenju.

Članstvo u ENEMO-u tek je jedna od međunarodnih aktivnosti GONG-a, pored treniranja, educiranja i konzultiranja drugih nevladinih organizacija u zemljama srednje i istočne Europe te zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza koje se bave sličnim aktivnostima.

Prema priopćenju, GONG je u proteklih pet godina trenirao, konzultirao i educirao niz organizacija za promatranje izbora ili aktivnih u izbornim kampanjama i njihovih članova na teme izbornih kampanja, animiranja građana, promatranja izbora, paralelnog prikupljanja i obrade rezultata izbora.

Radi se o organizacijama iz Bosne i Hercegovine (CCI i dr.), Srbije (CeSID i Otpor), Crne Gore (CDT i CEMĆIĆ), Kosova (KACI i CDHRF), Makedonije (C4C i Most), Albanije (ASCOPDP), Gruzije (ISFED i Fair Elections) te brojnim organizacijama iz Bjelorusije, Ukrajine, Rusije i zemalja srednje i istočne Azije, dodaje GONG.

Pročitajte više