SFOR potvrdio špijunske aktivnosti vojske bosanskih Srba

ISTRAGA koju su provele Stabilizacijske snage u Bosni i Hercegovini (SFOR) potvrdila je kako se obavještajna služba Vojske Republike Srpske (VRS) bavila špijuniranjem međunarodnih organizacija i pojedinaca te Federacije BiH, izjavio je u Sarajevu glasnogovornik SFOR-a Dale MacEachern.

On je novinarima potvrdio kako je SFOR 7. ožujka tijekom pretresa prostorija koje u Banja Luci koristi 410. obavještajni odjel VRS ppronađen materijal koji dokazuje umiješanost u "ozbiljne protudaytonske aktivnosti".

"Vojska Republike Srpske prikupljala je i koristila informacije o SFOR-u, Uredu Visokog predstavnika, institucijama BiH i pojedincima iz oba entiteta. Takve su akcije jasno kršenje Aneksa 1A Daytonskog sporazuma koji od entitetskih vojski traži transparentno djelovanje i pomoć mjerama koje poduzimaju SFOR, međunarodna zajednica i civilne vlasti", kazao je MacEachern.

Prema podacima do kojih je došao SFOR, 46 posto informacija koje su prikupljali obavještajci VRS odnosilo se na pojedince i međunarocne organizacije u BiH, 38 posto špijunskih dossiera bilo je o civilnim i vojnim tijelima vlasti države BiH, 11 posto o SFOR-u a 5 posto o policijskoj misiji Europske unije (EUPM).

Satnik MacEacher istaknuo je kako pronađeni dokumenti potvrđuju da je 410. obavještajni odjel VRS svoje operacije obavljao uz znanje vojnog vrha Republike Srpske kako i da je vlada tog entiteta izravno podupirala aktivosti usmjerene na ometanje provedbe Daytonskog sporazuma.

Glasnogovornik SFOR-a je kazao kako su ove informacije proslijeđene i Uredu Visokog predstavnika ali nije naznačio kakve bi mjere mogle biti poduzete.

MacEachern nije želio komentirati tvrdnje medija kako su obavještajci VRS posebice nadzirali moguće svjedoke na procesima koji se vode pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). On također nije mogao potvrditi da su prikupljeni dokazi o obavještajnim aktivnostima VRS protiv Republike Hrvatske pojasnivši kako će sve nove informacije biti objavljene "kada za to dođe vrijeme".

Sarajevski "Dnevni avaz" i banjalučke "Nezavisne novine" u utorak su objavile preslike nekih dokumenata što ih je SFOR navodno zaplijenio u Banja Luci. U dokumentu pod naslovom "Plan obaveštajnog obezbeđenja" označenog kao "vojna tajna-strogo poverljivo" navedene su upute o praćenju političkih, diplomatskih i vojnih predstavnika SAD, EU i NATO-a. Također se navodi kako se upute odnose na obavještajne centre VRS u Banja Luci, Tuzli, Jajcu, Zvorniku te Mostaru ali i u Splitu odnosno Makarskoj.

Neimenovani izvor međunarodne zajednice koji je dokument proslijedio "Nezavisnim novinama" tvrdi kako su pronađeni jasni dokazi da su vlasti RS bile posebice zainteresirane za mjere koje se poduzimaju u borbi protiv kriminala i korupcije.

Isti izvor tvrdi kako su pronađeni "čvrsti dokazi" o bliskim vezama obavještajne službe VRS sa Kontraobavještajnom službom Vojske Jugoslavije (KOS). Iz toga su proistekle indicije da bi VRS mogla biti povezana s ubojstvom srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

OHR je stoga odlučio poduzeti sve kako bi se srbijanskim vlastima pomoglo u sdašnjoj borbi protiv organiziranog kriminala.



Pročitajte više