SFOR u Mostaru nema posebnih uputa u slučaju rata u iraku

VIŠENACIONALNA divizija Stabilizacijskih snaga za jugoistočni sektor dosad nije primila nikakve posebne upute i naredbe za svoje ponašanje u slučaju eventualne američke intervencije na Irak, izjavio je u srijedu za Hinu glasnogovornik te SFORove divizije Christophe Fix.

Glasnogovornik je na taj način prokomentirao najnovije napise u bosanskohercegovačkom tisku u kojim se tvrdi kako će ´u slučaju američkog napada na Irak specijalne postrojbe SFOR-a blokirati rad još nekoliko islamskih humanitarnih organizacija u BiH i ovisno o procjeni obavještajnih službi uhićivati osobe koje se već dulje vrijeme smatraju potencijalnim suradnicima Al-Qaide´.

´Strogo povjerljive namjere, koje su kreirane u najvećem vrhu američkih obavještajnih službi i zapovjedništva NATO-a u Bruxellesu, zapovjednici SFOR-a u strogoj tajnosti su prenijeli bosanskohercegovačkim čelnicima zaduženima za sigurnost´, navodi se u novinskim napisima u kojima poziva na neimenovane izvore bliske Vijeću ministara BiH.

Glasnogovornik SFOR-a je potvrdio kako je u tijeku dolazak u mostarsku bazu Stabilizacijskih snaga 360 novih vojnika iz njemačko-francuske brigade smještene u Njemačkoj. Fix tvrdi kako je riječ o uobičajenoj smjeni SFOR-ovih vojnika te da se ne radi ni o kakvom antiameričkom vojnom savezu Njemačke i Francuske u kontekstu eventualnih udara na Irak. ´Ta njemačko-francuska brigada postoji već 40 godina, a njezini vojnici su dolazili i prije u BiH u vrijeme kada nije bilo ni govora o ratu u Iraku. Nije riječ ni o kakvom rivalstvu s američkim snagama´, rekao je glasnogovornik SFOR-a.



Pročitajte više