SHIMON PERES SE BOJI DA ĆE SHARON BITI UBIJEN

Vođa oporbenih izraelskih laburista Shimon Peres izjavio je kako se boji za život premijera Ariela Sharona u kontekstu žestoke rasprave koja razdire zemlju oko njegovog plana povlačenja iz pojasa Gaze, objavio je u utorak dnevnik Maariv.

"Bojim se za Sharonov život", objavio je preko naslovnice izraelski dnevnik, citirajući Peresa i navodeći slične izjave ministra vanjskih poslova Sylvana Shaloma.

"Poticanje na nasilje je strašno, kao u danima koji su prethodili ubojstvu Yitzhaka Rabina", izjavio je Peres.

"Bojim se da netko ne pokuša izvesti atentat na premijera, nadam se da su službe sigurnosti naučile lekciju (ubojstva Rabina) i da savršeno osiguravaju predsjednika vlade", navodi dnevnik Peresove riječi.

Sharon bi 25. listopada Knessetu na potvrdu trebao dati plan povlačenja iz Gaze usprkos snažnom otporu koji izaziva u Izraelu.

Uprava izraelskih zatvora priopćila je kako je dobila nalog da se pripremi za moguće zatvaranje stotina židovskih naseljenika koji se ne žele evakuirati iz pojasa Gaze.

"Doista smo dobili opće upute u tom smjeru", kaže se u priopćenju.

Dnevnik Yediot Aharonot u utorak je objavio kako će izraelska vojska uskoro početi vježbe u kojima će simulirati operacije zauzimanja objekata u kojima će se zabarikadirati naseljenici koji se ne žele evakuirati.

Vježbe će obuhvaćati i situacije u kojima bi vojnici u nekoj kući mogli naići na podmetnuti eksploziv ili se suočiti s prijetnjama samoubojstvom naseljenika zabarikadiranih u svojim domovima, kaže se u članku.

Objavljene informacije nisu se mogle provjeriti kod izraelske vojske.

(Hina) xdam ysd

Pročitajte više